Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Užijte si život plný aroma

18. 07. 2008 | Škola vaření
Ačkoli jsou legendy a mýty o původu kávy okouzlující, asi nikdy z nich nebudou ověřené zprávy jako ve vědeckých oborech. Káva byla poprvé kultivována v Jemenu asi kolem roku 575. Odtud ji převzali Peršané, ale až do 15. století nebyla káva známa jinde než v Arábii. Dnes svět kávy zaměstnává více než 25 miliónů lidí, z nichž většina je ze zemí třetího světa. Tyto země pěstují, sklízejí a zpracovávají kávová zrna, která se pak vyvážení do Spojených států a Evropy. Obchodníci s kávou zrna často dodatečně upravují, přičemž z nich filtrují zdeformovaná a rozdrcená zrna. Takže to, co zůstane, je dokonalé a zcela bez vady.

Pěstování

Kávová zrna rostou relativně vysoko, kávovníky se vyskytují ve výškách nejméně 600 metrů nad mořem a běžně ve výškách mezi 1200 a 1800 metry. Arabica se narozdíl od robustových odrůd pšstuje ve vyšších nadmořských výškách (1000 až 1200 metrů). Oproti robustovým odrůdám jsou kávová zrna větší a pravidelnější a mají jemnější, aromatickou kávovou chuť. Kávy robusta jsou vysoce odolné vůči nemocem a daří se jim v nižších polohách, nemají však onu chuť a vůni příznačnou pro nejlepší kávy arabica. Většina zrn robusta, obzvláště z Brazílie, končí v Evropě, kde se používají na espreso a stolní kávové směsi.


Užijte si chuť aromaČištění a třídění

Nejčistší a nejlepší káva je výsledkem tvrdé očistné práce na cestě od pěstitele až ke spotřebiteli. Většina zrn arabica se zpracovává metodou mytí. O těchto zrnech se po té mluví jako o mytých zrnech, ostatní se zpracovávají suchou metodou, horkým vzduchem nebo pomocí slunečního tepla. Zrna se začínají třídit už při sběru. Pak se namočí do vody, kde z nich zmizí nasládlá dužina.Zrno se znovu namáčí a myje, teprve pak se suší. Během procesu sušení se odstraňují materiály jako kamínky, půda, větvičky a poškozená zrna, čímž je dokončeno předběžné čištění. Zrna se potom suší za pomoci strojů, většinou tak dlouho, dokud obsah vody v zrnu nepoklesne na 13 %.Podle potřeby se pak lusky znovu oloupají a zbaví dužnaté vrstvy a skořápky. Pak přichází na řadu třídění. V zásadě existují tři kritéria pro kvalitu kávových zrn: velikost, vzhled a původ. Cílem každého kroku jsou naprosto čistá zrna, oproštěná od všech nepsatřičných elementů, nepoškozené a plně vyvinutá.

Pražení

Pražení kávy je vědou i uměním zároveň. Odborníkům, kteří se jím zabývají , se říká roasteři. Ti mají dnes k dispozici speciální, tzv. roastovací stroje, ale přesto je pražení kávy náročná práce, která vyžaduje koncentraci. Roaster se musí naučit, jak dostat ze stroje tu nejlepší část kávy. Musí správně určovat proměnny času, prodění vzduchu, interní teplotu i zdroj tepla. Jedno z mistrovských umění, která může roaster ovládnout, je opatrná kombinace jednotlivých zrn, která může dohromady vytvořit značkovou kávou směs. Na trhu se vyskytuje celá řada káv. Kávy z vyšších cenových relací jsou charakteristické používání kvalitních kávových odrůd a také větším zastoupením zrn kávy arabica, které jsou dražší. Ty jsou typické svou jemnou chutí a aroma. V rámci procesu pražení dochází k míchání různých kávových odrůd. Pečlivý výběr odrůd a jejich správná kombinace jsou klíčové faktory ovlivňující výslednou chuť kávy.

Umění uvařit

O tom, jak uvařit perfektní kávu, se píší celé básně. Chuť hotové kávy je samozřejmě vždy individuální, ale obecně se dá říci, že je důležité, aby všechny ingredience, tj. čerstvost kávových zrn, čerstvost umleté kávy a také čerstvost vody, byly co nejlepší. Na co se tedy musíme při přípravě kávy soustředit? Zde je pět základních bodů.

1) Čisté nádobí: Filtry, kávovary a další instrumenty by měly být umyty po každém použití. Necháme-li je bez patřičného ošetření, sedimenty mohou snadno absorbovat odér a zbytky kávových olejíčků mohou zežluknout a ovlivnit chuť i aroma další kávy.

2) Dobrá voda: Pokud má váš místní zdroj dobrou kvalitu vody, není nutné žádné další filtrování. Pokud nikoli, bylo by žádoucí vodu filtrovat.

3) Správná teplota: 93 stupňů Celsia, plus minus 1 stupeň. To je teplota, kterou by měla voda mít v okamžiku kontaktu s kávovou směsí. Káva v šálku by měla mít teplotu 85 až 87 stupňů. Vařící voda není pro dobrou kávu nezbytná.

4) Správný poměr: Je třeba znovu zdůraznit, že konečnou instancí je vždy subjektivní chuť. Pro začátek uvažuje o dvou vrchovatých lžičkách kávové směsi na dva decilitry vody a toto množství regulujte podle své chuti. Pro větší společnost je vhodné použít devět až jedenáct litrů vody na půl kilogramu kávy-nechte si nějakou rezervu vody na odpařování.

5) Správná doba přípravy: Optimální voda pro všechny typy kávových směsí je kolem 4 minut. Řídit se lze podle následujících postupů: Jedna až čtyři minuty na jemnou mletou směs, čtyři až osm minut na zalévanou kávu, šest až osm minut na běžnou kávu a patnáct až dvacet pět sekund na espreso z espresovaru.



Damami - čtenářka
Chytrá Žena
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !