Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, jak pít správně víno?

22. 12. 2017 | Škola vaření
S příchodem svátků přichází období setkávání s přáteli a rodinou. Což je skvělá zpráva pro všechny milovníky posezení u dobrého vína! Abychom si chuť vína mohli správně vychutnat, je třeba dodržet několik jednoduchých zásad. Pojďme se společně podívat, která to jsou.

Jak si vybrat?

Víno vybíráme podle toho, jaké pokrmy plánujeme servírovat. K světlému masu a rybám se výborně hodí bílá vína, k tmavému zase červená. Podle chuti konzumentů potom vybíráme víno suché, polosuché nebo sladké.

Jak rozlévat?

Správně by se mělo nalévat do jedné až dvou třetin sklenice. To proto, aby se s ním mohlo jemně zakroužit a tím se nám víno „otevřelo“. Pomocí kroužení se z něho uvolní aromatické látky a my si tak můžeme vychutnat jeho vůni.

Tip: při zatočení s číší, by mělo víno stékat po stěnách skla zpět v slzičkách. Pokud víno „pláče“, vypovídá to o jeho kvalitě, hustotě a viskozitě.

Víte, jak pít správně víno?Jak držet sklenici?

Sklenici držíme vždy za stopku, abychom víno teplotou ruky neohřívali. Nikdy ji proto nedržíme za tělo ani patku.

Čich

Když máme nalito a držíme správně sklenici, přichází na řadu čich. Čichem lze určit intenzitu odrůdové vůně, staří, původ a zdravotní stav vína.

První doušek

Poslední a pro nás laiky nejdůležitější atribut, přichází na řadu chuť. První lok by měl být malý doušek, který převalujeme na jazyku. Měli bychom ho nechat zahřát v ústech a následně nechat sklouznout do krku, aby se poznalo, jak prochází hrdlem.

Víno nepijeme jako vodu

Víno by mělo vonět po ovoci, květinách a koření. Pokud tomu tak není, mějte se na pozoru. Nemuselo by se jednat o příliš kvalitní mok a ráno by nás mohla bolet hlava. V každém případě je dobré skleničku s vínem občas proložit sklenkou vody. Nezapomínejme na dodržování pitného režimu. Pro kombinaci s vínem se výborně hodí voda. Navíc je pramenitá voda nejvhodnější pro přípravu vinného střiku.

Zdroj: Toma
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !