8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Voňavé koření, bez kterého se neobejde žádné vánoční pečení

10. 12. 2011 | Škola vaření
Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce. Největší podíl na krásně provoněných Vánocích má nejen vůně  jehličí, ale také napečené tradiční druhy cukroví, do kterých patří různé koření, bez kterého se neobejde žádné předvánoční pečení. Kouzelné koření dodává cukroví správnou chuť a typickou vůni. Patří tady především vanilka, skořice a hřebíček.

Nesmíme také zapomenout na badyán, anýz, zázvor a perníkové koření. Pečení vánočního cukroví patří k těm příjemnějším stránkám vánočního období.

Vanilka

Aromatické koření má úžasnou vůni. Pochází z Mexika. Vanilkové lusky rostou na tropické liánové orchideji. Zelené tobolky vanilkových lusků získávají kouzelnou vůni a hnědočervenou barvu až během fermentace. Častěji  než pravou vanilku stále používáme balený vanilkový cukr, který ovšem nemá aroma z pravé vanilky. Vůni mu dodává vanilín, synteticky vyrobená aromatická látka. Vanilkový cukr si můžeme vyrobit doma sami. Vanilkový lusk vložíme do sklenice s cukrem a necháme ho provonět. Sklenici dobře uzavřeme, aby aroma nevyprchalo. Vanilka se může přidávat do jakéhokoliv těsta na pečení. Některé druhy cukroví  se obalují v moučkovém cukru s vanilkou. Například vanilkové rohlíčky, nebo medvědí tlapičky. Přidává se do vánoček, mazanců a vánočních štol.

Skořice

Patří mezi nejznámější a nejrozšířenější koření u nás. Pochází ze Srí Lanky,
kde roste skořicovník cejlonský a z něj je ta nejkvalitnější skořice. Skořice je sušená kůra stromu skořicovníku cejlonského nebo čínského. Známe ji ve dvou druzích v dlouhých tuhých rolkách, nebo jako aromatický prášek. Koření  nesmí chybět při žádném vánočních pečení, přidává se do ořechového těsta na skořicové sušenky, medvědí tlapky a preclíčky. Přidáváme také do štrúdlu, koláčů, perníků a dalších moučníků.  Skořice je nepostradatelné koření, které nesmí chybět při žádném vánočním pečení.

Anýz

Patří mezi jedno z nejstarších druhů koření. Anýz známý jako bedrník se pěstuje převážně v jižní Evropě, Indii, Turecku. Daří se mu také u nás v teplých oblastech. Má sladkou aromatickou vůni a chuťově se blíží lékořici. Při pečení vánočního cukroví je jeho nedílnou součástí. Používá se hlavně do perníčků a anýzových sušenek. Chuť koření získáme opražením nasucho.

Hřebíček

Hřebíček k Vánocům stejně patří jako vanilka nebo skořice. Hřebíček je sušené poupě stromu hřebíčkovce vonného. Pěstuje se na tropických plantážích hlavně na Madagaskaru. Své jméno získalo koření podle svého charakteristického tvaru. Má nasládlou chuť a krásně voní. Používá se také k výrobě ovocných vánočních dekorací, kde se zapichuje do citrusů nebo jablíček. Používá se při pečení čajového pečiva a perníčků.

Zázvor - vůně pryskyřice

Zázvor pochází z oblastí Středozemního moře. Používá se při pečení tradičního staročeského cukroví - zázvorky. Zázvor je žluté nebo černé koření s výraznou pryskyřičnou vůní. Je nedílnou součástí sladkých pokrmů, nesmí chybět při žádném předvánočním pečení. Koření se používá při pečení perníků a je nedílnou součástí perníkového koření.

Badyán - hvězdicový anýz

Čínský anýz nebo hvězdicový anýz, tak je nazýván badyán, pro svou podobnou vůni anýzu. Badyán pochází z Číny, dnes se pěstuje v Asii i Tichomoří. Jde o sušená hvězdicová souplodí badyáníku pravého. Používá se do sušenek, je nedílnou součástí směsi koření do perníčků.


Perníkové koření

Perníkové koření je směs skořice, nového koření, badyánu, koriandru, hřebíčku a fenyklu, který se používá k přípravě vánočních perníčků, vánoček a mazanců.

Koření  do kornoutů

Typické dobroty svátečních dnů mají své místo nejen na adventním stole, ale i při výzdobě bytu. Do vlastnoručně zhotovených kornoutů nebo mističek můžete kromě sladkostí a ořechů přidat také svitky skořice, vanilky, hřebíčků  nebo dalšího voňavého koření. Koření navodí o Vánocích tu správnou vánoční atmosféru.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a hezky napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík,přivádí mi to Vánoční atmosféru Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles