Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výhody svačin v našem jídelníčku

27. 06. 2022 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Svačiny sice nepatří mezi hlavní jídla dne, ale jejich důležitost nepodceňujme – snižují riziko přejídání i konzumace méně vhodných potravin nebo nápojů, dodávají energii pro všechny činnosti a zlepšují soustředění!

Svačiny mohou vhodně doplnit snídani, oběd a večeři, tím zvýší počet porcí jídla v průběhu dne a sníží riziko přejídání, na kterém se často podílí dlouhé intervaly mezi jídly. Po delší době nás totiž zasytí až daleko větší porce jídla (často i daleko více kalorická), navíc jíme rychleji (pocit zasycení se dostaví později a stačíme toho sníst více, než potřebujeme). Dalším plusem svačin, respektive pravidelného dávkování přiměřeného množství správného jídla, je dostatek energie pro všechny potřebné činnosti a lepší soustředění. Svačiny také mohou zabránit konzumaci méně vhodných potravin a nápojů, protože chutě s hladem dohromady se ovládají daleko hůře – pokud se k hladu přidá navíc oblíbená chuť, například nedaleký fastfood nebo cukrárna, problém se umocňuje.  

Tipy na svačiny s pečivem


Ve složení svačin můžeme být velice kreativní. Skvělou volbou je i osvědčená klasika s pečivem, protože pečivo je potravina, která nám dodá potřebnou energii. Navíc si díky nepřebernému množství druhů pečiva můžeme vybírat podle výživových doporučení, chuti, příležitosti i nálady. A co kupujeme nejčastěji? Z výsledků aktuálního průzkumu jedné z největších pekařských společností La Lorraine Bakery Group vyplývá, že české domácnosti kupují především klasický chléb (95 %) a bílé rohlíky (91 %). Více než polovina Čechů (56 %) si pochutnává také na bagetách nebo ciabattách a necelá polovina (44 %) si dopřává i méně tradiční druhy pečiva.

Kornbageta se sýremKornbageta se sýrem


1 kornbageta, čerstvý sýr, rukola, rajčata, mozzarella, plátky goudy, pesto (olivový olej, piniové oříšky, česnek, bazalka, sýr parmazánového typu), olivový olej

Kornbagetu podélně prokrojíme, spodní půlku namažeme čerstvým sýrem, přidáme lístky rukoly a poklademe střídavě plátky rajčat, mozzarelly a srolované goudy. Lžičkou přidáme pesto z rozmixovaných surovin (poměr jednotlivých ingrediencí můžeme upravit dle vlastní chuti). Lehce pokapeme olivovým olejem a přiklopíme druhou půlkou kornbagety.



Kaiserka se sázeným vejcemKaiserka se sázeným vejcem


1 kaiserka, 1 vejce, 1 lžička řepkového oleje, sůl, pepř, čerstvý sýr, rukola, plátek uzeného lososa, citrón

Na pánvi připravíme na troše oleje sázené vejce, mírně osolíme a opepříme. Plátek lososa pokapeme citrónem. Kaiserku podélně rozkrojíme, potřeme čerstvým sýrem, přidáme lístky rukoly, plátek lososa a navrch sázené vejce. Přiklopíme druhou polovinou kaiserky.


Obložená francouzská bageta s křenemObložená francouzská bageta s křenem


1 francouzská bageta, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, pepř, několik kořeněných sterilovaných okurek, 3 plátky eidamu, 4 plátky šunky od kosti nebo moravského uzeného, salát Lollo Biondo

Bagetu podélně rozřízneme a obě poloviny potřeme majonézou ochucenou strouhaným křenem a pepřem. Okurky nakrájíme na silnější plátky, sýr a šunku stočíme do ruliček. Na spodní polovinu bagety poklademe listy salátu a na ně pak střídavě plátky okurky, ruličky sýru a ruličky šunky. Přiklopíme druhou půlkou namazané bagety.


Katalánská bagetka s grilovaným halloumiKatalánská bagetka s grilovaným halloumi


1 katalánská bagetka, pesto (sušená rajčata, rajčatový protlak, olivový olej, med, oregano, bazalka, česnek, sůl, pepř), 2 plátky sýru halloumi, olivový olej, několik mandlí a černých oliv, římský salát

Bagetku podélně rozpůlíme a potřeme pestem z rozmixovaných surovin v poměru dle vlastní chuti. Plátky sýru halloumi z obou stran orestujeme na olivovém oleji na pánvi, kde pak krátce opražíme pokrájené mandle a olivy. Na bagetku potřenou pestem přidáme list římského salátu, halloumi, mandle s olivami a přiklopíme druhou polovinou bagetky.


 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles