Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zpracování letní úrody

18. 09. 2015 | Škola vaření
Léto je už sice za námi, ale spoustu jeho darů si můžeme užívat po celý rok.  Není nic lepšího, než si ještě dlouho po slunečních dnech vychutnávat domácí džem, pyré nebo si vylisovat vlastní čerstvou šťávu plnou vitamínů.  Určitě tedy přebytečnou úrodu nevyhazujte ani nenechte zkazit, existuje mnoho způsobů, jak ovoce a zeleninu z vaší zahrádky zpracovat.

Odšťavněte

Lisování ovoce a zeleniny je v poslední době jedním z nejpopulárnějších způsobů zpracování. Konzumace domácích čerstvých šťáv dodá vašemu tělu velké množství minerálních látek, trávicích enzymů a především spoustu vitaminů. S kvalitním odšťavňovačem je zpracování šťáv nejen bezproblémové, ale také rychlé, takže už vám v přípravě džusů nic nebrání. Při výběru svého nového společníka dávejte pozor především na odolné zpracování, bezpečné ovládání a snadné čištění. Kombinací existuje nepřeberné množství, a tak je jen na vás, jaký drink se stane vaším favoritem. A protože jsou po létě zahrady plné vyzrálých jablíček, švestek, hrušek, či plodů černého bezu, neváhejte právě tyto plody při přípravě fresh džusů využít.

zpracování letní úrodyFantazii se meze nekladou, ale pokud chcete zkusit přece jenom ověřenou kombinaci, zkuste třeba dvě jablka, čtvrtku celeru a kus nastrouhaného zázvoru. Tato kombinace je vitaminovou bombou pro vaše tělo.

Celer vyniká svými detoxikačními a močopudnými účinky a mimo jiné také napomáhá ke snižování hladiny krevního cukru a tlaku.  Jablka zase díky vysokému obsahu vitaminu C, vlákniny a antioxidantů posilují imunitní systém, srdce, dásně, čistí střeva, snižují hladinu cholesterolu v krvi a mnoho dalšího.

A v neposlední řadě je zázvor považován za přírodní antibiotikum, a tak se vám tento rok chřipky a nachlazení obloukem vyhnou. 

Vyrobte si džem

Není nic lepšího, než si pochmurné podzimní ráno zpříjemnit čerstvým křupavým pečivem namazaným máslem a domácí marmeládou. Příprava džemu je přitom velmi jednoduchá. Na základní recept si vystačíte s vybraným ovocem a želírovacím cukrem. Pokud jste již nestihli zpracovat letošní úrodu malin a jahod, nezoufejte.

Plody pozdního léta a podzimu čítají mnoho možností. Využít můžete opět jablka v kombinaci s netradiční chutí dýně Hokkaidó. Pro vytvoření této originální marmelády budete potřebovat: dužinu z menší dýně (200 g), půl kila želírovacího cukru, kolem kila oloupaných jablek a skořici na provonění. Všechny ingredience přivedete k varu, pokud bude potřeba, tak ručním mixérem rozmixujete a následně nalijete do připravených vysterilizovaných skleniček. 

Zamražte

Mražení je jedním z dalších způsobů, jak uchovávat letní úrodu po celý rok. Ideální je začít s mražením již během léta, kdy se sklizní jahod, rybízu či malin už nevíte coby. Je vhodné ovoce rozdělit do menších igelitových pevně uzavíratelných sáčků, pro pozdější snadnější manipulaci. Právě těsné uzavření a odstranění přebytečného vzduchu jsou hlavními faktory pro uchování co nevyšší kvality zamražených potravin a zachování co možná nejvyššího množství jejich cenných vitaminů.

Letní ovoce pak můžete během celého roku využít jako součást ranních ovesných kaší, zmrzlinových pohárů, koláčů a dortů. Zamrazit se dá téměř vše, pokud jste tedy letošní rok měli například příliš velkou úrodu špenátu či mangoldu, neváhejte a zpracované listy stejným způsobem uložte do mrazáku. Dary vaší zahrádky vám tak budou k dispozici celoročně. 

Usušte

Ověřenou, léty vyzkoušenou metodou zpracování potravin je jejich sušení. Dnes však již nemusíte vykládat plátky jablek na slunce či topení. Rychlými a efektivními společníky dneška se staly domácí elektrické sušičky, které potraviny usuší rovnoměrně a zachovají vysoké množství cenných látek. Zkuste letos kromě jablek a hub usušit i švestky, hrušky nebo jahody. Tento rok nepřijdou žádné letní dary přírody na zmar!


Zdroj, foto: Catler
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !