Použité suroviny receptu Pagáčky ze škvarků - slovenské :
300 g hl. mouky
| 2 velké špetky soli
| 200 g mletých škvarků
| 2 žloutky
| 3 lžíce smetany
| 2 lžíce bílého vína
| 20 g kvasnic
| 6-8 lžic mléka
| vejce na pomazání
| sůl
Postup přípravy receptu Pagáčky ze škvarků - slovenské :
Na vál dáme mouku, sůl, mleté škvarky a promícháme. Pak přidáme kvásek z droždí a trošky mléka, přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a vyválíme. Složíme do psaníčka a znova vyválíme. Takto opakujeme třikrát. Nakonec vyválíme na placku o síle malíku a skleničkou vypichujeme kolečka. Dáme na plech a necháme 3 hodiny kynout. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem, trochu posypeme solí a upečeme do zlatova. Podáváme vychladlé s čajem nebo vínem.
Recept pochází z novinového výstřižku z 60. let.