8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Biopotraviny - Co jsou mýty a co pravda?

25. 06. 2010 | Škola vaření

Mýty

 

           Biopotraviny jsou zdravější než běžně vyráběné potraviny.

           Biopotraviny mají nižší obsah nasycených tuků a cholesterolu.

           U bio ovoce a zeleniny je obsah vitaminů a látek vhodných pro náš organismus mnohem koncentrovanější než u běžných potravin.

 

Vysvětlení odborníků

 

Biopotraviny sice obsahují méně chemických kontaminantů (u ostatních potravin je obsah kontaminantů, až na nepatrné výjimky v řádu desetin procenta, podlimitní a tudíž zdraví neohrožující), ale na druhou stranu obsahují více přírodních toxických látek, které si rostliny syntetizují na svoji ochranu před škůdci.

 

Stejně tak obsah cholesterolu či nasycených tuků se u biopotravin neliší od běžně vyráběných potravin. Stejná situace je rovněž u sacharidů. Biopotraviny rostlinného původu mívají nižší obsah bílkovin. Obsah vlákniny je většinou vyšší, což je pozitivní z hlediska výživového, ale způsobuje tvrdší texturu, takže se lidem, kteří mají problémy s chrupem, hůře konzumují.

 

I ze samých biopotravin lze sestavit zcela nesprávnou stravu z hlediska obsahu jednotlivých živin (např. tuku, cukru apod.) a vlákniny.

 

ZÁVĚR

 

Po přečtení výše uvedených řádek si jistě kladete otázku, jak rozpoznat, které rady jsou správné a je vhodné se jimi řídit, a kterých bychom se měli vyvarovat.  Pokud hledáte radu, hledejte ji u kvalifikovaných odborníků, nejlépe zaštítěných odbornými společnostmi. Buďte podezřívaví k jakýmkoliv extrémům a pamatujte, že člověk je jako živočišný druh všežravec, který ke správnému fungování organismu potřebuje jíst vše, tedy „pestře z bohatého stolu“, a to v množství, které je v rovnováze s vydanou energií a má správné složení jednotlivých živin.

 

Autoři: Ing. Ctibor Perlín, CSc., prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Společnost pro výživu, Fórum zdravé výživy

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jsme všežravci, tak dávám na stůl od všeho a v nepřehnané míře.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles