8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře

2. 04. 2022 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Období medvědího česneku je opět tady! Využijte jarních týdnů, kdy je možné tuto vynikající bylinu volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček.


Josef Tydlačka, šéfkuchař Resortu Valachy Velké Karlovice, pro vás připravil dva jeho oblíbené recepty, které stojí za to vyzkoušet. Krémová polévka s medvědím česnekem je jednoduchá na přípravu a přitom velmi chutná. A halušky s medvědím česnekem: to je originální a neobvyklá variace na tradiční valašskou a slovenskou specialitu.

medvědí česnek„Medvědí česnek se považuje za účinné přírodní antibiotikum. Má příznivý vliv na trávení: reguluje  činnost žaludku, podporuje trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, ale také urychluje hojení ran, podporuje tvorbu krve, v léčitelství se používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu,“ vyjmenovává přednosti medvědího česneku Josef Tydlačka.

Tak neváhejte a zařaďte ho i vy

do svého jídelníčku.




Krémová polévka s medvědím česnekem


Suroviny: Povévka s medvědím česnekem
2 menší mrkve
1 střední petržel
1/4 celeru
1 cibule (může být i šalotka)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 l masového nebo zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř
2 hrsti lístků medvědího česneku

Postup:
Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, ideálně přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme. Na závěr přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme polévku lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru.

Tip Josefa Tydlačky: Chuť i vzhled polévky zpestří zastřené vejce: dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu při tom stále udržujeme těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.


halušky

Halušky s medvědím česnekem


Suroviny na 4 porce:
100 g medvědího česneku
250 g brambor
400 g hladké mouky
250 ml vody, sůl
slanina a zakysaná smetana na dekoraci

Postup:
1. Medvědí česnek omyjeme, vložíme do mixéru, přilejeme vodu a rozmixujeme.
2. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim rozmixovaný medvědí česnek, přisypeme hladkou mouku, trošku soli a vymícháme haluškové těsto.
3. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Do ní protlačíme halušky, které vaříme do té doby, než vyplavou na povrch. Halušky scedíme, rychle propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat
4. Slaninu orestujeme dozlatova (část si necháme stranou na dozdobení), přidáme k ní uvařené halušky z medvědího česneku, lehce prohřejeme a dáme na talíř.
5. Porci dozdobíme zakysanou smetanou, orestovanou slaninou a zakápneme pestem z medvědího česneku (medvědí česnek společně s olivovým olejem a solí rozmixujeme do hladkého pesta).


Další fotografie ke článku Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře:

Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře
Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře
Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře
Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !