Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře

2. 04. 2022 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Období medvědího česneku je opět tady! Využijte jarních týdnů, kdy je možné tuto vynikající bylinu volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček.


Josef Tydlačka, šéfkuchař Resortu Valachy Velké Karlovice, pro vás připravil dva jeho oblíbené recepty, které stojí za to vyzkoušet. Krémová polévka s medvědím česnekem je jednoduchá na přípravu a přitom velmi chutná. A halušky s medvědím česnekem: to je originální a neobvyklá variace na tradiční valašskou a slovenskou specialitu.

medvědí česnek„Medvědí česnek se považuje za účinné přírodní antibiotikum. Má příznivý vliv na trávení: reguluje  činnost žaludku, podporuje trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, ale také urychluje hojení ran, podporuje tvorbu krve, v léčitelství se používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu,“ vyjmenovává přednosti medvědího česneku Josef Tydlačka.

Tak neváhejte a zařaďte ho i vy

do svého jídelníčku.




Krémová polévka s medvědím česnekem


Suroviny: Povévka s medvědím česnekem
2 menší mrkve
1 střední petržel
1/4 celeru
1 cibule (může být i šalotka)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 l masového nebo zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř
2 hrsti lístků medvědího česneku

Postup:
Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, ideálně přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme. Na závěr přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme polévku lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru.

Tip Josefa Tydlačky: Chuť i vzhled polévky zpestří zastřené vejce: dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu při tom stále udržujeme těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.


halušky

Halušky s medvědím česnekem


Suroviny na 4 porce:
100 g medvědího česneku
250 g brambor
400 g hladké mouky
250 ml vody, sůl
slanina a zakysaná smetana na dekoraci

Postup:
1. Medvědí česnek omyjeme, vložíme do mixéru, přilejeme vodu a rozmixujeme.
2. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim rozmixovaný medvědí česnek, přisypeme hladkou mouku, trošku soli a vymícháme haluškové těsto.
3. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Do ní protlačíme halušky, které vaříme do té doby, než vyplavou na povrch. Halušky scedíme, rychle propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat
4. Slaninu orestujeme dozlatova (část si necháme stranou na dozdobení), přidáme k ní uvařené halušky z medvědího česneku, lehce prohřejeme a dáme na talíř.
5. Porci dozdobíme zakysanou smetanou, orestovanou slaninou a zakápneme pestem z medvědího česneku (medvědí česnek společně s olivovým olejem a solí rozmixujeme do hladkého pesta).


Další fotografie ke článku Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře:

Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře
Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře
Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře
Co s medvědím česnekem? Zkuste polévku a halušky podle valašského šéfkuchaře
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles