8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dobrá robusta? Prakticky neexistuje, ale 100% arabica na obalu také nic neznamená

21. 10. 2018 | Škola vaření
„100% arabica je záruka kvality” nebo „správně hořké espresso je ze směsi robusty”, to jsou jen dvě z tvrzení, která kolují okolo kvality kávy podle odrůdy. Proto jsem se zaměřili právě na tato dvě oblíbená slova a na to, co nám o kávě říkají.

Robusta vs. arabica

Káva je ovoce, které roste ve formě třešní na stromě nebo keři kávovníku. Těch existují stovky různých odrůd, ale jen dvě se dnes průmyslově využívají - arabica a canephora. Zatímco arabicu fanoušci kávy znají, canephora je nejspíš neznámý termín. O mnoho známější je robusta, která je jedinou průmyslově využívanou odrůdou canephory.

Robusta, nebo tedy canephora, je po celém světě pěstovaná především pro výrazně větší výnosnost a odolnost rostlin, díky čemuž se prodává za výrazně nižší ceny než arabica. Zákazníci ji také často vyhledávají pro její vyšší podíl kofeinu a pro typickou až svíravou hořkost.  Z hlediska chuťového zážitku je ale jen velmi malá šance, že narazíte na zajímavou a chutnou odrůdu, takže pokud kávu nepoužíváte opravdu jen jako zdroj kofeinu, poradila bych vám spíše se jakékoliv směsi s robustou vyhýbat.

Dobrá robusta? Prakticky neexistuje, ale 100% arabica na obalu také nic neznamenáNe každá arabica chutná

Nejčastěji na obalech klasických italských směsí na espresso najdete ale termín 100% arabica. To ale vůbec neznamená, že si tak kupujete kvalitu. Je pravda, že arabica je v podstatě vždy dražší než robusta, ale není nejmenší problém narazit na arabicu, která se jí v chuťových nedostatcích vyrovná. Arabica zkrátka není záruka kvality, záleží totiž mimo jiné i na tom, jakou její odrůdu si vyberete, jak je zpracovaná v pěstitelské zemi, jak je upražená, jak je stará… Takže hlavně se nenechte zmást tím úžasným sdělením 100% brazilská arabica, je to jen marketing.

Každá odrůda (kultivar) arabicy má svůj specifický vzhled, ale také rozdílné složení co do kyselin a cukrů, což je důvodem, proč i každá odrůda nejen jinak vypadá (plody – třešně mohou být červené nebo žluté, kulaté nebo šišaté, různě veliké), ale především různě chutná.

A jak tedy vybrat kávu?

Z toho vyplývá, že pokud chcete vědět přesněji, jak bude chutnat káva, kterou kupujete, musíte se při výběru zaměřit na víc než jen na to, zda je v sáčku arabica. Když si chcete být jistí, že bude káva dobrá, kupujte ji v pražírnách nebo kavárnách, které znáte a víte, že mají podobné chutě jako vy. A pokud hledáte nějakou univerzální odrůdu, která chutná tak nějak všem, pak zkuste:

Bourbon - nejstarší odrůda je příjemně sladká, plná chuť, tóny čokolády a karamelu chutnají většině.

Caturra - u té chutě hodně variují od bobulovitého ovoce až k čokoládě, ale všechny jsou oblíbené.

Geisha - moderní kávový poklad, nejdražší kávová odrůda současnosti je zajímavá tím, že chutná jak kávovým laikům, tak odborníkům, u kterých je vysoce uznávaná. Nejlepší geishy dokáží vonět a chutnat po cukrové vatě, po sušených brusinkách, po papáje a javorovém sirupu.
 

Zdroj, foto: Doubleshot
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles