MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je ho jako šafránu...

1. 08. 2009 | Škola vaření

Při rozhoru s kamarádkou jsem prohlásila: To víš, galantních mužů je jak šafránu. Každý z nás již někdy toto spojení použil, ale proč se vlastně říká je ho jak šafránu? Vysvětlení je jednoduché, šafrán je velmi vzácný, drahý a jeho získávání je obtížné.

Toto koření se získává z rostliny, která se jmenuje šafrán setý, latinsky Crocus sativus. Mohlo by se zdát, že šafrán se vysevá, ale zdání klame. Je to hlíznatá rostlina a v zemi má vytrvalé hlízy. Šafránu se nejvíce daří tam kde je teplo a sluníčko, takže nejvíce se pěstuje v exotických zemích nebo na jihu Francie a Španělska.

Aby bylo koření co nejkvalitnější, je potřeba sklízet květy právě rozkvetlé. Květy se pak nechají usušit a vytrhají se blizny. Toto vše je prováděno ručně, dosud nebyl vynalezen žádný přístroj, který by nám výrobu tohoto koření alespoň malinko ulehčil.

Šafrán pochází ze západní Asie, konkrétně z Persie a Kašmíru. Využíváme ho hlavně ve španělské, orientální a francouzské kuchyni, ale velmi se hodí ke kuřeti nebo k rybě. Šafrán má navíc i léčivé účinky - podporuje zažívání a v Je ho jako šafránu...minulosti byl považován za účinný bylinný lék na celou řadu potíží a nemocí. Pro svou barvu byl také využíván jako barvivo na královská roucha, na znak důstojnosti a urozenosti.

Je velmi drahý - k získání 0,5 kg koření je potřeba 60.000 květů! Celkově je známo asi 80 druhů šafránu po celém světě. U nás jsou pouze 2 druhy - šafrán bělokvětý a šafrán karpatský, ale pozor k výrobě koření je možné použít jenom šafrán setý. Ostatní druhy jsou většinou jedovaté.

Čtěte také:
Bylinky a koření
Škola vaření - co bychom měli vědět o koření

Lydias
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
U nás se šafrán vyskytuje divoký, ten se nepoužívá jako koření Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mě by zajímalo zda se dá pěstovat i u nás
Obrázek uživatelky
profil
jenom vím, že i do jídla se přidává jen na špičku nože jako barvivo. Ale jak chutná, nevím. Představuju si to něco jako muškátový květ.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles