8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je ho jako šafránu...

1. 08. 2009 | Škola vaření

Při rozhoru s kamarádkou jsem prohlásila: To víš, galantních mužů je jak šafránu. Každý z nás již někdy toto spojení použil, ale proč se vlastně říká je ho jak šafránu? Vysvětlení je jednoduché, šafrán je velmi vzácný, drahý a jeho získávání je obtížné.

Toto koření se získává z rostliny, která se jmenuje šafrán setý, latinsky Crocus sativus. Mohlo by se zdát, že šafrán se vysevá, ale zdání klame. Je to hlíznatá rostlina a v zemi má vytrvalé hlízy. Šafránu se nejvíce daří tam kde je teplo a sluníčko, takže nejvíce se pěstuje v exotických zemích nebo na jihu Francie a Španělska.

Aby bylo koření co nejkvalitnější, je potřeba sklízet květy právě rozkvetlé. Květy se pak nechají usušit a vytrhají se blizny. Toto vše je prováděno ručně, dosud nebyl vynalezen žádný přístroj, který by nám výrobu tohoto koření alespoň malinko ulehčil.

Šafrán pochází ze západní Asie, konkrétně z Persie a Kašmíru. Využíváme ho hlavně ve španělské, orientální a francouzské kuchyni, ale velmi se hodí ke kuřeti nebo k rybě. Šafrán má navíc i léčivé účinky - podporuje zažívání a v Je ho jako šafránu...minulosti byl považován za účinný bylinný lék na celou řadu potíží a nemocí. Pro svou barvu byl také využíván jako barvivo na královská roucha, na znak důstojnosti a urozenosti.

Je velmi drahý - k získání 0,5 kg koření je potřeba 60.000 květů! Celkově je známo asi 80 druhů šafránu po celém světě. U nás jsou pouze 2 druhy - šafrán bělokvětý a šafrán karpatský, ale pozor k výrobě koření je možné použít jenom šafrán setý. Ostatní druhy jsou většinou jedovaté.

Čtěte také:
Bylinky a koření
Škola vaření - co bychom měli vědět o koření

Lydias
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ale konečne sa dá normálne kúpiť
Obrázek uživatelky
profil
ale konečne sa dá normálne kúpiť
Obrázek uživatelky
profil
přivezli jsme si ho z Egypta. Přidávám například do rýže. Chuť neovlivní, přidá žlutou barvu.
Obrázek uživatelky
profil
taky by mne bylo lito te nadhery
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím a dost drahý i v tako vé zemi jako je maroko!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles