8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koření v řecké kuchyni

2. 12. 2011 | Škola vaření
Koření se v řecké gastronomii nepoužívá tak často jako bylinky, ale i přesto je velmi důležité. Výrazy jako gyros nebo tzatziki jsou dnes již známé snad každému, kdo se jen trochu zajímá o jídlo. Ale řecká kuchyně skrývá i další překvapení.

Bobkový list (dafni)


Bobkový list pochází z keře zvaného Vavřín vznešený. V Řecku se ale používá výhradně čerstvý. Proč také ne, když roste na každé zahradě a je stálezelený. Hodí se snad do všech jídel. Mimoto se používá také při praní prádla, kterému dodává příjemnou vůni čistoty. Jeho nejlepší dny jsou ovšem už pryč. Kde jsou ty časy, kdy s ním ve starém Řecku zdobili hlavy hrdinů a vítězů...

Česnek (skordo)


Asi by vás překvapilo, že řecký česnek je takový planý a nijaký. Takže když někde narazíte na původní řecký recept, uberte množství česneku asi tak 2x. Používá se téměř výhradně do teplých zeleninových jídel, i když se velmi dobře hodí také k masu – hlavně skopovému.

Kapary (kapari)


Kapary jsou čerstvá neotevřená poupata stromu kapary trnité. Sbírají se a konzervují ve vinném octě, takže jsou k dostání po celý rok. Mají velmi výraznou chuť, takže je potřeba s nimi zacházet opatrně. Hodí se hlavně do salátů: zelných, okurkových a rajčatových. Často také tvoří součást oblohy u ryb a plodů moře.

Kmín (kimino)


Použití kmínu není v Řecku tak široké jako u ostatních bylinek, ale i přesto stojí za zmínku. Kromě čaje k zahánění nepříjemných kolik ho najdeme především v receptech s mletým masem a v ragú. Naopak do polévek ho řecké hospodyně prakticky nepřidávají.

Pryskyřice (mastika)


Pro nás velmi neobvyklé koření. Získává se z vždyzeleného stromu pepřovce obecného. Kůra se nařízne a míza se nechá volně vytékat. Na vzduchu pak tuhne do drobných krystalků, které se sbírají. Dříve se  pepřovci říkalo také lentišník a v době turecké nadvlády plynuly sultánům největší zisky právě z prodeje mastiky. Chuťově je mastika podobná lékořici. Hodí se do zákusků, jemných jídel a někdy se také žvýká.

Kořenící směsi


Řecko dalo světu dvě nejznámější kořenící směsi, které jsou již běžně k dostání i u nás. Proto určitě neuškodí podívat se na ně podrobněji:

Zaziki/Tzatziky

Směs koření používaná při přípravě oblíbeného řeckého okurkového salátu s jogurtem. Nepálí. Výraznou chuť jí dodávají jen bylinky. Pro běžné Evropany se vyrábí ve dvou variantách: s mátou a bez máty. Dále tu najdete kopr, česnek nebo cibuli a sůl.

Gyros

Naopak gyros je velmi pikantní směs koření. Je vynikající pro přípravu všech druhů masa, ryb a zeleniny. Obzvláště dobře se hodí na grilování. A pokud máte chuť experimentovat, využijete ho i v těstovinových jídlech. V klasickém  řeckém gyrosu najdete jen: kmín, papriku, oregano, rozmarýn a sůl.


Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !