Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koření v řecké kuchyni

2. 12. 2011 | Škola vaření
Koření se v řecké gastronomii nepoužívá tak často jako bylinky, ale i přesto je velmi důležité. Výrazy jako gyros nebo tzatziki jsou dnes již známé snad každému, kdo se jen trochu zajímá o jídlo. Ale řecká kuchyně skrývá i další překvapení.

Bobkový list (dafni)


Bobkový list pochází z keře zvaného Vavřín vznešený. V Řecku se ale používá výhradně čerstvý. Proč také ne, když roste na každé zahradě a je stálezelený. Hodí se snad do všech jídel. Mimoto se používá také při praní prádla, kterému dodává příjemnou vůni čistoty. Jeho nejlepší dny jsou ovšem už pryč. Kde jsou ty časy, kdy s ním ve starém Řecku zdobili hlavy hrdinů a vítězů...

Česnek (skordo)


Asi by vás překvapilo, že řecký česnek je takový planý a nijaký. Takže když někde narazíte na původní řecký recept, uberte množství česneku asi tak 2x. Používá se téměř výhradně do teplých zeleninových jídel, i když se velmi dobře hodí také k masu – hlavně skopovému.

Kapary (kapari)


Kapary jsou čerstvá neotevřená poupata stromu kapary trnité. Sbírají se a konzervují ve vinném octě, takže jsou k dostání po celý rok. Mají velmi výraznou chuť, takže je potřeba s nimi zacházet opatrně. Hodí se hlavně do salátů: zelných, okurkových a rajčatových. Často také tvoří součást oblohy u ryb a plodů moře.

Kmín (kimino)


Použití kmínu není v Řecku tak široké jako u ostatních bylinek, ale i přesto stojí za zmínku. Kromě čaje k zahánění nepříjemných kolik ho najdeme především v receptech s mletým masem a v ragú. Naopak do polévek ho řecké hospodyně prakticky nepřidávají.

Pryskyřice (mastika)


Pro nás velmi neobvyklé koření. Získává se z vždyzeleného stromu pepřovce obecného. Kůra se nařízne a míza se nechá volně vytékat. Na vzduchu pak tuhne do drobných krystalků, které se sbírají. Dříve se  pepřovci říkalo také lentišník a v době turecké nadvlády plynuly sultánům největší zisky právě z prodeje mastiky. Chuťově je mastika podobná lékořici. Hodí se do zákusků, jemných jídel a někdy se také žvýká.

Kořenící směsi


Řecko dalo světu dvě nejznámější kořenící směsi, které jsou již běžně k dostání i u nás. Proto určitě neuškodí podívat se na ně podrobněji:

Zaziki/Tzatziky

Směs koření používaná při přípravě oblíbeného řeckého okurkového salátu s jogurtem. Nepálí. Výraznou chuť jí dodávají jen bylinky. Pro běžné Evropany se vyrábí ve dvou variantách: s mátou a bez máty. Dále tu najdete kopr, česnek nebo cibuli a sůl.

Gyros

Naopak gyros je velmi pikantní směs koření. Je vynikající pro přípravu všech druhů masa, ryb a zeleniny. Obzvláště dobře se hodí na grilování. A pokud máte chuť experimentovat, využijete ho i v těstovinových jídlech. V klasickém  řeckém gyrosu najdete jen: kmín, papriku, oregano, rozmarýn a sůl.


Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles