Čas malinČas malin Borůvky - víte o nich všechno?Borůvky - víte o nich všechno? Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 19.08. 2019
Dnes má svátek Ludvík
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

1. 08. 2019 | Škola vaření
Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

Při nákupu hovězího je zásadní jeho původ – tedy z jakého plemene maso pochází a také kvalita krmiva a podmínky chovu. Pokud hledáte opravdu kvalitní kus, neleňte a zajeďte si pro něj přímo na bio farmu, kde krávy žijí v ideálních podmínkách. „V ekologickém chovu je skot chován na pastvě, což je pro zvířata přirozené. Zvířata také dostávají krmivo, pocházející z ekologické produkce. Maso je tak velmi kvalitní. Krmivo z ekologického zemědělství neobsahuje žádnou chemii, zbytky takových látek tak nezůstávají v mase Přirozené podmínky chovu také působí lépe proti nemocem a není nutná preventivní léčba.

steakZásadní je také způsob porážky. Před poražením bývá skot z ekologicky šetrného zemědělství v místě ustájen, aby si zvykl na okolní prostředí a nebyl vystaven stresu. Stresové hormony se totiž vyplavují do masa a ničí jeho kvalitu. Maso z vystresovaného zvířete hůře zraje a někdy se také rychleji kazí. Několik hodin po porážce je maso považováno za „teplé“, v tomto stavu dobře váže vodu a je vhodné k výrobě uzenin. Následné anaerobní procesy způsobují tuhnutí a kus se v tu chvíli nehodí k žádné kulinářské úpravě. Aby maso získalo ty nejlepší vlastnosti, nechává se uzrát. Při zrání povoluje, získává křehkost, typickou vůni a chuť.

Co je to zrání?

Rozlišují se dva druhy zrání, a to suché a mokré ve vakuu. Při tradičnějším suchém procesu hovězí zraje na háku na jatkách v průvanu. Ideální podmínky vznikají při teplotě od 0 až do 2°C, vzdušná vlhkost by měla dosahovat 70%. Povrch masa přirozeně zasychá, což zamezuje šíření mikroorganismů. Tato metoda není kvůli specifickým podmínkám vhodná pro domácnosti.

NÁŠ TIP: Výborný steak připravíte, pokud maso potřete olejem a položíte na rozpálený gril. S kouskem nehýbejte, pustí se sám. Jen na vás je, jaký stupeň propečení preferujete a zda váš steak bude rare, medium či well done.


 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Přehledné srovnání bankovních i nebankovních půjček online na Usetreno.cz



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !