Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu

1. 07. 2010 | Škola vaření

Po otevření balíčku s kávou nasypte do stroje či mlýnku jen takové množství, které se chystáte v kratší době zkonzumovat. Zbytek kávy uskladněte v dobře těsnící dóze. Kávu vždy skladujte pokud možno ve stínu, z dosahu přímého denního světla.

K přípravě kávy si natočte vždy čerstvou odtočenou vodu. Čerstvost vody má na kávu neobyčejný vliv.

Pro přípravu správného espressa je vhodné použít keramický tlustostěnný hrníček o objemu od 50 do 70 ml. Hrníček by měl mít kulaté dno a vnitřní část hrníčku by v řezu měla tvarem připomínat tulipán.

Před samotnou přípravou kávy se ujistěte, že vše, s čím káva přijde do styku, je ohřáté na správnou teplotu - u pákových strojů by měla být nahřátá také páka, a velmi důležitý je také hrníček. Ten by měl být ohřátý na teplotu okolo 60°C. Pokud nemáte stroj s funkcí nahřívání hrníčků, můžete si pomoci tak, že ze stroje napustíte trochu horké vody přímo do hrníčku, necháte prohřát a následně můžete připravovat kávu.

U pákových strojů dbejte na správné nastavení mlýnku, který je k přípravě kávy potřeba. Správná hrubost kávy je pro přípravu a její výsledný efekt klíčová.

Závěrem ještě jeden tip: kávu nechte do hrníčku vtékat šikmo po stěně. Dosáhnete tak plnější a hustší pěny.


Příprava caffé macchiato

1. čerstvě umeleme 7 až 7,5 gramů, nejlépe čerstvě upražené kávy

2. vsypeme do páky stroje na espresso, řádně upěchujeme, páku vložíme do hlavy stroje a utáhneme

3. zpěníme si trochu mléka, max. 1 dcl, nejlépe horkou párou na teplotu kolem 60°C. Pokud nemáte páru k dispozici, můžete mléko ohřát také v mikrovlnné troubě a zpěnit malým ručním mixerem.

4. Do hrníčku nebo skleničky o objemu do 70 ml nalijeme zhruba do půlky až tři čtvrtě husou mléčnou pěnu.

 5. Hrníček vložíme pod výpusť páky stroje a stiskneme volbu pro přípravu espressa

 

Čím je arabica výjimečná

Arabica (Kávovník arabský (Coffea Arabica)) je velmi oblíbenou odrůdou kávy, jež se pěstuje a šlechtí již po staletí. Je dosti náročná na péči i následnou sklizeň, avšak výsledek v podobě velkých, kvalitních zrn a chutného povzbuzujícího nápoje stojí opravdu za to. Tato odrůda je totiž výrazně jemnější a aromatičtější ve srovnání například s rozšířenější robustou, která je o poznání ostřejší a hořká až kyselá.

Tento rozdíl v chuti je způsoben nižším obsahem kofeinu v kávě typu arabica – pouhých 1 až 1,75%, zatímco například u kávy odrůdy robusta činí podíl tohoto povzbuzujícího alkaloidu 2 až 4,5%. S vyšším obsahem kofeinu přímo souvisí zvýšený podíl chlorogenních kyselin - látek, které ve větším množství mohou negativně ovlivňovat trávení a metabolismus a způsobují již zmíněnou hořkost až kyselost. Arabica je tedy jemnější nejen chuťově, ale je také šetrnější k našemu organismu.

 

Zdroj: Café Jordán

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu:

Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !