MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu

1. 07. 2010 | Škola vaření

Po otevření balíčku s kávou nasypte do stroje či mlýnku jen takové množství, které se chystáte v kratší době zkonzumovat. Zbytek kávy uskladněte v dobře těsnící dóze. Kávu vždy skladujte pokud možno ve stínu, z dosahu přímého denního světla.

K přípravě kávy si natočte vždy čerstvou odtočenou vodu. Čerstvost vody má na kávu neobyčejný vliv.

Pro přípravu správného espressa je vhodné použít keramický tlustostěnný hrníček o objemu od 50 do 70 ml. Hrníček by měl mít kulaté dno a vnitřní část hrníčku by v řezu měla tvarem připomínat tulipán.

Před samotnou přípravou kávy se ujistěte, že vše, s čím káva přijde do styku, je ohřáté na správnou teplotu - u pákových strojů by měla být nahřátá také páka, a velmi důležitý je také hrníček. Ten by měl být ohřátý na teplotu okolo 60°C. Pokud nemáte stroj s funkcí nahřívání hrníčků, můžete si pomoci tak, že ze stroje napustíte trochu horké vody přímo do hrníčku, necháte prohřát a následně můžete připravovat kávu.

U pákových strojů dbejte na správné nastavení mlýnku, který je k přípravě kávy potřeba. Správná hrubost kávy je pro přípravu a její výsledný efekt klíčová.

Závěrem ještě jeden tip: kávu nechte do hrníčku vtékat šikmo po stěně. Dosáhnete tak plnější a hustší pěny.


Příprava caffé macchiato

1. čerstvě umeleme 7 až 7,5 gramů, nejlépe čerstvě upražené kávy

2. vsypeme do páky stroje na espresso, řádně upěchujeme, páku vložíme do hlavy stroje a utáhneme

3. zpěníme si trochu mléka, max. 1 dcl, nejlépe horkou párou na teplotu kolem 60°C. Pokud nemáte páru k dispozici, můžete mléko ohřát také v mikrovlnné troubě a zpěnit malým ručním mixerem.

4. Do hrníčku nebo skleničky o objemu do 70 ml nalijeme zhruba do půlky až tři čtvrtě husou mléčnou pěnu.

 5. Hrníček vložíme pod výpusť páky stroje a stiskneme volbu pro přípravu espressa

 

Čím je arabica výjimečná

Arabica (Kávovník arabský (Coffea Arabica)) je velmi oblíbenou odrůdou kávy, jež se pěstuje a šlechtí již po staletí. Je dosti náročná na péči i následnou sklizeň, avšak výsledek v podobě velkých, kvalitních zrn a chutného povzbuzujícího nápoje stojí opravdu za to. Tato odrůda je totiž výrazně jemnější a aromatičtější ve srovnání například s rozšířenější robustou, která je o poznání ostřejší a hořká až kyselá.

Tento rozdíl v chuti je způsoben nižším obsahem kofeinu v kávě typu arabica – pouhých 1 až 1,75%, zatímco například u kávy odrůdy robusta činí podíl tohoto povzbuzujícího alkaloidu 2 až 4,5%. S vyšším obsahem kofeinu přímo souvisí zvýšený podíl chlorogenních kyselin - látek, které ve větším množství mohou negativně ovlivňovat trávení a metabolismus a způsobují již zmíněnou hořkost až kyselost. Arabica je tedy jemnější nejen chuťově, ale je také šetrnější k našemu organismu.

 

Zdroj: Café Jordán

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu:

Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
Několik rad, jak správně skladovat a připravovat kávu
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles