Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oblíbené české moučníky

8. 04. 2012 | Škola vaření
Jestliže nevíte, co dobrého a voňavého upéct tentokrát, tak české domácí moučníky jsou chuťově, barevně, aromaticky a tvarově nepřekonatelné. Můžete si udělat například buchtu, řez, roládu, závin, nebo třeba muffiny. Udělat můžete také samozřejmě i nepečený moučník, který je neméně dobrý. České moučníky mají bohatý obsah sacharidů, jako jsou cukry a rostlinný škrob, proto jsou v naší stravě velmi důležitým zdrojem energie a sytivosti.

Upéct si můžete třeba výborné domácí šťavnaté ovocné koláče, nadýchané buchty, křehké záviny a mnoho dalších, ale vždy jejich chuti a vůni neodoláte, protože už jen té vůni, která se line z trouby při pečení, se nic nevyrovná. Takové vůni většinou neodolá ani ten, který dlouho poctivě drží jakoukoliv dietu a kdo opravdu odolá, zaslouží velkou pochvalu, protože se jistě musí hodně přemáhat.

Oblíbené české moučníkyExistuje spousta výborných receptů jak v různých kuchařkách, tak i na internetu, ale úplně ty nejlepší jsou ty staré, po našich babičkách. Ve starých receptech, skoro v každém druhém najdete český rum. Není to z toho důvodu, že by předci byli alkoholici, ale že dodává moučníkům tu správnou chuť. Dnes se v mnoha receptech objevují rumové tresti, ale to už není ono, zdaleka lépe bude chutnat moučník s pravým českým rumem a to i dětem a lidem, kterým normálně rum nechutná. Každému moučníku dodá tu správnou chuť.

Ono už i na Vánoce, komu by nechutnaly rumové kuličky, a kapka rumu se může přidat i tam, kde jindy není moučník nijak významně chutný a určitě budete potom mile překvapeni. Můžete si také udělat třeba rumové řezy, koláčky, nebo jen rumovou čokoládu. Mezi moučníky se řadí i méně sladké pečivo, hlavně pečivo z kynutého těsta jako jsou vánočky, buchty a koláče, které jsou mnohdy i vítanou přesnídávkou, ale převážně se podávají k snídani, odpolednímu čaji nebo ke kávě.

Jestli se chystáte upéct svůj úplně první moučník nebo se jen chcete v pečení dobrot z těsta zdokonalit, doporučuji ty vyzkoušené a léty prověřené recepty na přípravu tradičních českých moučníků, rozhodně se nevyplatí experimentovat. Upéct můžete například dobroty z křehkého, odpalovaného, listového, závinového či piškotového těsta. Ti zkušenější už mohou vyzkoušet třeba jablka v županu, různé krémy, dorty a dezerty, vdolky, rolády, vánočky a mnoho dalších. Při nečekané návštěvě nebo rodinných oslavách se hodí různé čajové pečivo, marokánky, kokosky, slané tyčinky a další. Naopak když chcete moučník místo oběda, můžete udělat různé ovocné knedlíky, lívance nebo palačinky.

Ovšem pozor, moučníky by neměly být pravidelnou součástí každodenní stravy, přispívají totiž k nežádoucí obezitě.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !