Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oblíbené české moučníky

8. 04. 2012 | Škola vaření
Jestliže nevíte, co dobrého a voňavého upéct tentokrát, tak české domácí moučníky jsou chuťově, barevně, aromaticky a tvarově nepřekonatelné. Můžete si udělat například buchtu, řez, roládu, závin, nebo třeba muffiny. Udělat můžete také samozřejmě i nepečený moučník, který je neméně dobrý. České moučníky mají bohatý obsah sacharidů, jako jsou cukry a rostlinný škrob, proto jsou v naší stravě velmi důležitým zdrojem energie a sytivosti.

Upéct si můžete třeba výborné domácí šťavnaté ovocné koláče, nadýchané buchty, křehké záviny a mnoho dalších, ale vždy jejich chuti a vůni neodoláte, protože už jen té vůni, která se line z trouby při pečení, se nic nevyrovná. Takové vůni většinou neodolá ani ten, který dlouho poctivě drží jakoukoliv dietu a kdo opravdu odolá, zaslouží velkou pochvalu, protože se jistě musí hodně přemáhat.

Oblíbené české moučníkyExistuje spousta výborných receptů jak v různých kuchařkách, tak i na internetu, ale úplně ty nejlepší jsou ty staré, po našich babičkách. Ve starých receptech, skoro v každém druhém najdete český rum. Není to z toho důvodu, že by předci byli alkoholici, ale že dodává moučníkům tu správnou chuť. Dnes se v mnoha receptech objevují rumové tresti, ale to už není ono, zdaleka lépe bude chutnat moučník s pravým českým rumem a to i dětem a lidem, kterým normálně rum nechutná. Každému moučníku dodá tu správnou chuť.

Ono už i na Vánoce, komu by nechutnaly rumové kuličky, a kapka rumu se může přidat i tam, kde jindy není moučník nijak významně chutný a určitě budete potom mile překvapeni. Můžete si také udělat třeba rumové řezy, koláčky, nebo jen rumovou čokoládu. Mezi moučníky se řadí i méně sladké pečivo, hlavně pečivo z kynutého těsta jako jsou vánočky, buchty a koláče, které jsou mnohdy i vítanou přesnídávkou, ale převážně se podávají k snídani, odpolednímu čaji nebo ke kávě.

Jestli se chystáte upéct svůj úplně první moučník nebo se jen chcete v pečení dobrot z těsta zdokonalit, doporučuji ty vyzkoušené a léty prověřené recepty na přípravu tradičních českých moučníků, rozhodně se nevyplatí experimentovat. Upéct můžete například dobroty z křehkého, odpalovaného, listového, závinového či piškotového těsta. Ti zkušenější už mohou vyzkoušet třeba jablka v županu, různé krémy, dorty a dezerty, vdolky, rolády, vánočky a mnoho dalších. Při nečekané návštěvě nebo rodinných oslavách se hodí různé čajové pečivo, marokánky, kokosky, slané tyčinky a další. Naopak když chcete moučník místo oběda, můžete udělat různé ovocné knedlíky, lívance nebo palačinky.

Ovšem pozor, moučníky by neměly být pravidelnou součástí každodenní stravy, přispívají totiž k nežádoucí obezitě.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles