8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rýžová mouka nepatří jen do asijské kuchyně

8. 07. 2021 | Škola vaření
Rýžovou mouku si řada lidí spojí s asijskými pokrmy. Její využití ale dávno přesahuje tradiční asijskou kuchyni a uplatníte ji velmi snadno i v té české. Do jídelníčku přinese zpestření, zajímavou chuť a navíc je lehce stravitelná. Připravit si z ní můžete například koláčky, palačinky nebo cukroví, hodí se ale také pro zahušťování omáček a do mnoha jiných receptů.

Rýže se řadí k typickým plodinám, které lidé konzumují už tisíce let. Dodnes se těší velké oblibě, a to nejen v asijských zemích. Celosvětově právě rýže tvoří 20 procent veškeré spotřeby potravin. Svůj podíl na tom má i rýžová mouka. Bez ní byste například nikdy nedosáhli autentické chuti typických asijských mochi koláčků a jiných sladkostí.

rýžová mouka

Rýžová mouka v české kuchyni?


Spektrum použití rýžové mouky je opravdu široké, rozhodně ale nemusí jít jen o asijské dobroty. Popularita rýžové mouky roste i díky širokým možnostem použití. Z rýžové mouky můžete péct slané i sladké, dezerty, sušenky, palačinky i vánoční cukroví. Můžete s ní ale také zahušťovat omáčky, dělat palačinky nebo třeba velikonočního beránka.

Pevné těsto, lehké trávení


Těsto z rýžové mouky se vyznačuje dostatečnou pevností, kterou v tomto případě zajišťuje vysoký obsah škrobu. Velmi dobře se s ním proto pracuje a navíc je velmi lehce stravitelná. Těsto je podobné tomu z pšeničné mouky, jen je trochu méně pružné. Můžete z něj vyválet i tenké pláty, ze kterých připravíte skvělé nudle.

Dalším benefitem, který vám rýžová mouka přinese, je jednoduché zpestření jídelníčku a možnost obohatit ho o nevšední surovinu. Její použití je velmi jednoduché a milovníkům experimentů a objevování nových chutí by sáček této mouky určitě doma chybět neměl.

Ocení ho ale i vyznavači klasické kuchyně – bábovka z rýžové mouky patří mezi opravdové delikatesy. Skvěle se také hodí pro pečení sušenek, koláčů, dortů, nekynutých buchet, palačinek, těstovin, chleba a dalších surovin. Mimo to je výbornou volbou pro přípravu nepečených dezertů.
Pokud ji teprve zkoušíte a jste se zaváděním nových potravin do své kuchyně raději opatrní, můžete začít kombinací s jinými druhy mouk. Ideální je pro začátek mix jedné čtvrtiny mouky rýžové a tři čtvrtiny mouky, kterou udává recept. Rýžovou mouku můžete také bez obav míchat s pohankovou celozrnnou hladkou moukou.

Než z rýže vznikne mouka


Proces výroby rýžové mouky není ničím specifický. Stejně jako u jiné mouky, i u rýže je třeba pečlivě zkontrolovat každou šarži zrn. Následně je rýžová hladká mouka namletá na hladko. Proces výroby rýžové mouky je totožný jako u jiných druhů z obilovin nebo pseudoobilovin.


Zdroj: Pernerka
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !