MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rýžová mouka nepatří jen do asijské kuchyně

8. 07. 2021 | Škola vaření
Rýžovou mouku si řada lidí spojí s asijskými pokrmy. Její využití ale dávno přesahuje tradiční asijskou kuchyni a uplatníte ji velmi snadno i v té české. Do jídelníčku přinese zpestření, zajímavou chuť a navíc je lehce stravitelná. Připravit si z ní můžete například koláčky, palačinky nebo cukroví, hodí se ale také pro zahušťování omáček a do mnoha jiných receptů.

Rýže se řadí k typickým plodinám, které lidé konzumují už tisíce let. Dodnes se těší velké oblibě, a to nejen v asijských zemích. Celosvětově právě rýže tvoří 20 procent veškeré spotřeby potravin. Svůj podíl na tom má i rýžová mouka. Bez ní byste například nikdy nedosáhli autentické chuti typických asijských mochi koláčků a jiných sladkostí.

rýžová mouka

Rýžová mouka v české kuchyni?


Spektrum použití rýžové mouky je opravdu široké, rozhodně ale nemusí jít jen o asijské dobroty. Popularita rýžové mouky roste i díky širokým možnostem použití. Z rýžové mouky můžete péct slané i sladké, dezerty, sušenky, palačinky i vánoční cukroví. Můžete s ní ale také zahušťovat omáčky, dělat palačinky nebo třeba velikonočního beránka.

Pevné těsto, lehké trávení


Těsto z rýžové mouky se vyznačuje dostatečnou pevností, kterou v tomto případě zajišťuje vysoký obsah škrobu. Velmi dobře se s ním proto pracuje a navíc je velmi lehce stravitelná. Těsto je podobné tomu z pšeničné mouky, jen je trochu méně pružné. Můžete z něj vyválet i tenké pláty, ze kterých připravíte skvělé nudle.

Dalším benefitem, který vám rýžová mouka přinese, je jednoduché zpestření jídelníčku a možnost obohatit ho o nevšední surovinu. Její použití je velmi jednoduché a milovníkům experimentů a objevování nových chutí by sáček této mouky určitě doma chybět neměl.

Ocení ho ale i vyznavači klasické kuchyně – bábovka z rýžové mouky patří mezi opravdové delikatesy. Skvěle se také hodí pro pečení sušenek, koláčů, dortů, nekynutých buchet, palačinek, těstovin, chleba a dalších surovin. Mimo to je výbornou volbou pro přípravu nepečených dezertů.
Pokud ji teprve zkoušíte a jste se zaváděním nových potravin do své kuchyně raději opatrní, můžete začít kombinací s jinými druhy mouk. Ideální je pro začátek mix jedné čtvrtiny mouky rýžové a tři čtvrtiny mouky, kterou udává recept. Rýžovou mouku můžete také bez obav míchat s pohankovou celozrnnou hladkou moukou.

Než z rýže vznikne mouka


Proces výroby rýžové mouky není ničím specifický. Stejně jako u jiné mouky, i u rýže je třeba pečlivě zkontrolovat každou šarži zrn. Následně je rýžová hladká mouka namletá na hladko. Proces výroby rýžové mouky je totožný jako u jiných druhů z obilovin nebo pseudoobilovin.


Zdroj: Pernerka
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles