8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaření podle Feng-Shui

28. 11. 2011 | Škola vaření
Oslovila vás filosofie feng-shui? V našem západním světě není snadné se jí řídit, můžeme však s její pomocí pozměnit alespoň část našeho života. U čeho začít? Co třeba u přípravy jídla...

Proč je feng-shui důležité právě u vaření a přípravy jídla? S potravou do svých těl dostáváme nejen potřebné živiny, ale také energii. A kvalita této energie má na naše tělesné i duševní zdraví zásadní vliv.

Pojďme se tedy podívat na feng-shui v naší kuchyni. Nejprve se zaměříme na umístění kuchyně. Většina z nás nemá možnost přesunout místnosti podle přání, ale pokud se teprve pouštíte do projektování stavby, pak vězte, že podle feng-shui by se kuchyně měla nacházet v ideálním případě na severu či východě domu. V Asii běžná, ale pro nás poněkud exotická varianta umísťuje kuchyň do středu bytu. Každopádně se pokuste vyvarovat orientace přímo na jih.

A můžeme se pustit do vybavení. První dilema – na čem vařit? Nabízí se indukční varné desky, plyn, mikrovlnná trouba... Z pohledu feng-shui je ideální otevřený oheň a k němu má nejblíže plyn. Naopak elektřina a mikrovlny nevyzařují pro vaření tu správnou energii. Sporák a lednice případně sporák a dřez by se rozhodně neměly nacházet hned vedle sebe. Jejich energie je naprosto opačná a způsobovaly by disharmonii celého prostoru. Mělo by mezi nimi být minimálně 60 cm místa. Pokud jej nemáte, pokuste se mezi ně umístit alespoň květinu – například bylinky. Sporák by rovněž (ani přes zeď) neměl sousedit s postelí, umyvadlem či toaletou. Důvody jsou stejné jako u první varianty. A jaké barvy pro kuchyni zvolit? Ideální jsou přírodní (oranžová, meruňková, béžová, zelenkavá, žlutá...), moderní jasné barvy nevadí (červená, růžová...) ale vyvarovat bychom se měli černé a jiným velmi tmavým odstínům. V kuchyni se připravuje jídlo – černá barva evokuje smrt, proto zde není vhodná. Materiály lze použít všechny – dřevo, kámen, ocel, linoleum, plast – důležitá je jejich snadná údržba.

Na pracovní desce a stěnách by mělo být trvale vystaveno co nejméně věcí. Ozdobné kořenky, série vařeček, bylinky – to ano, ale pozor na velké množství běžně nepoužívaných věcí, které vám budou sloužit maximálně jako lapače prachu! Rozhodně nenechávejte vystaveny nože a to ani v dekorativních pouzdrech, kde není vidět čepele!

Při přípravě pokrmů je velmi důležitá čistota. Chcete-li uvařit zdravé a vydatné jídlo, měli byste pracovat v čistém prostředí a s čerstvými surovinami. Po každém vaření je také důležité řádně uklidit. Neumyté nádobí rozhodně nenechávejte přes noc v dřezu. Jídlo si pořádně vychutnejte a pokuste se ho nekonzumovat ve spěchu. Dobrou chuť!

Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !