Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaření podle Feng-Shui

28. 11. 2011 | Škola vaření
Oslovila vás filosofie feng-shui? V našem západním světě není snadné se jí řídit, můžeme však s její pomocí pozměnit alespoň část našeho života. U čeho začít? Co třeba u přípravy jídla...

Proč je feng-shui důležité právě u vaření a přípravy jídla? S potravou do svých těl dostáváme nejen potřebné živiny, ale také energii. A kvalita této energie má na naše tělesné i duševní zdraví zásadní vliv.

Pojďme se tedy podívat na feng-shui v naší kuchyni. Nejprve se zaměříme na umístění kuchyně. Většina z nás nemá možnost přesunout místnosti podle přání, ale pokud se teprve pouštíte do projektování stavby, pak vězte, že podle feng-shui by se kuchyně měla nacházet v ideálním případě na severu či východě domu. V Asii běžná, ale pro nás poněkud exotická varianta umísťuje kuchyň do středu bytu. Každopádně se pokuste vyvarovat orientace přímo na jih.

A můžeme se pustit do vybavení. První dilema – na čem vařit? Nabízí se indukční varné desky, plyn, mikrovlnná trouba... Z pohledu feng-shui je ideální otevřený oheň a k němu má nejblíže plyn. Naopak elektřina a mikrovlny nevyzařují pro vaření tu správnou energii. Sporák a lednice případně sporák a dřez by se rozhodně neměly nacházet hned vedle sebe. Jejich energie je naprosto opačná a způsobovaly by disharmonii celého prostoru. Mělo by mezi nimi být minimálně 60 cm místa. Pokud jej nemáte, pokuste se mezi ně umístit alespoň květinu – například bylinky. Sporák by rovněž (ani přes zeď) neměl sousedit s postelí, umyvadlem či toaletou. Důvody jsou stejné jako u první varianty. A jaké barvy pro kuchyni zvolit? Ideální jsou přírodní (oranžová, meruňková, béžová, zelenkavá, žlutá...), moderní jasné barvy nevadí (červená, růžová...) ale vyvarovat bychom se měli černé a jiným velmi tmavým odstínům. V kuchyni se připravuje jídlo – černá barva evokuje smrt, proto zde není vhodná. Materiály lze použít všechny – dřevo, kámen, ocel, linoleum, plast – důležitá je jejich snadná údržba.

Na pracovní desce a stěnách by mělo být trvale vystaveno co nejméně věcí. Ozdobné kořenky, série vařeček, bylinky – to ano, ale pozor na velké množství běžně nepoužívaných věcí, které vám budou sloužit maximálně jako lapače prachu! Rozhodně nenechávejte vystaveny nože a to ani v dekorativních pouzdrech, kde není vidět čepele!

Při přípravě pokrmů je velmi důležitá čistota. Chcete-li uvařit zdravé a vydatné jídlo, měli byste pracovat v čistém prostředí a s čerstvými surovinami. Po každém vaření je také důležité řádně uklidit. Neumyté nádobí rozhodně nenechávejte přes noc v dřezu. Jídlo si pořádně vychutnejte a pokuste se ho nekonzumovat ve spěchu. Dobrou chuť!

Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles