Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Všechna sůl pochází z moře

28. 08. 2015 | Škola vaření
Zatímco klasická kuchyňská sůl je mnohými zavrhována, přírodním a mořským solím bývají někdy připisovány různé blahodárné účinky. Oba druhy soli se však od sebe složením ani účinky takřka neliší, podstatnější rozdíly jsou jen v textuře.

Jak uvádí server Consumerist, není třeba kuchyňskou solí opovrhovat jakožto nepřirozenou. Sůl, která se těží v lomech, také pochází z moří či oceánů, ovšem z takových, které vyschly před miliony let.

Rozdíl v textuře je způsoben hlavně způsobem těžby, kdy je sůl ve vyschlých pánvích rozbíjena či rozpouštěna ve velkém množství vody a následně drcena či vysušována. Do kuchyňské soli pak bývá ještě někdy dodatečně přidáván jód a přísady proti hrudkování.

kuchyňská sůlKvůli hrubší textuře mohou například někteří kuchaři upřednostňovat mořskou či himalájskou sůl, základem je však stejný chlorid sodný (NaCl) jako v případě kuchyňské soli. Ve prospěch klasické kuchyňské soli mluví také obsah přidaného jódu, který je v malém množství nezbytný pro zdraví člověka. Nezíská-li člověk dostatek jódu z jiných potravin, v nichž se tato látka vyskytuje přirozeně, je třeba do těla dostat alespoň jód přidaný do soli.

Někteří lidé mohou být na jód alergičtí, u nich je pochopitelně na místě zvolit sůl bez přidaného jódu. V jodizovaném nálevu také tmavnou potraviny. Ačkoli se jedná pouze o estetickou závadu, sůl bez jódu je populárnější i pro nakládání zeleniny a jiných potravin. Doporučená denní dávka jódu se u dospělého člověka pohybuje mezi 150 a 200 mikrogramy.

Hrubé přírodní soli sice obsahují stopové množství různých minerálů, které jim propůjčuje charakteristické zabarvení, to je však z výživového hlediska spíše zanedbatelné. Stejné minerály člověk získá, když bude jíst zelenou zeleninu, ořechy nebo ryby. I když člověk sůl pro fungování těla potřebuje, i zde platí, že nic se nesmí přehánět. Příjem sodíku ve stravě zdravého dospělého člověka by neměl překročit 2,4 gramu za den.

Zdroj: dTest
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles