500 g hladké mouky
| špetka soli
| 1/2 lžičky skořice
| 1/2 lžičky mletého kardamomu
| po špetce mletého hřebíčku
| po špetce anýzu a muškátového oříšku
| 80 g cukru
| 50 g droždí
| 200 ml vlažného mléka
| 1 vejce
| dřeň z 1 vanilkového lusku
| z 1 pomeranče strouhaná kůra
| 250 g másla
| 200 g sušených hrušek
| 100 g oranžátu
| 75 g sekaných mandlí
| 50 g moučkového cukru
Postup přípravy receptu Štola s hruškami:
1. Smicháme mouku, sůl, koření a 50 g cukru. Droždí a cukr rozpustíme v mléce. Nalijeme do důlku a necháme vzejít kvásek (asi 20 minut). 2. Přidáme vejce, vanilkovou dřeň, kůru a 200 g másla. Vypracujeme těsto a dáme 25 min. kynout. 3. Hrušky nakrájíme. S oranžátem a mandlemi je zapracujeme do těsta. Přikryté necháme kynout dalších 15 minut. Troubu vyhřejeme na 200 °C. 4. Z těsta utvoříme váleček a lehce ho vyválíme do stran. Podélné okraje přes sebe přeložíme a přitiskneme. Přeneseme na plech a necháme znovu vykynout asi 15 minut. Pečeme 65-70 minut. Štólu potřeme 50 g rozpuštěného másla a posypeme moučkovým cukrem. Dáme vychladnout.
Fotky receptu Štola s hruškami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!