Postup přípravy receptu Křehký kynutý koláč se švestkami:
1. Mouku nasypeme do mísy a vytlačíme do ní důlek. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, poprášíme je trochou mouky, přidáme špetku cukru a vše nalijeme do důlku v mouce. Mísu přikryjeme utěrkou a uložíme ji na 15 minut na teplé místo, aby vzešel kvásek.
2. Rozehřejeme máslo a společně s vejci, zbývajícím cukrem a solí vše přidáme k mouce s kváskem a vypracujeme hladké těsto. To však dáme ještě na 30 minut přikryté čistou utěrkou na teplé místo kynout.
3. Švestky omyjeme, necháme důkladně okapat, rozpůlíme je, vypeckujeme a podélně je nakrájíme na menší měsíčky. Těsto znovu prohněteme a na pomoučené pracovní ploše je rozválíme. Pak je pomocí válečku na těsto, na který je narolujeme, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, obložíme je kousky švestek a rovnoměrně je posypeme plátky mandlí. Poté necháme těsto ještě 20 minut v klidu.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C a koláč dáme zhruba na 30 minut péct. Promícháme mletou skořice s moučkových cukrem a ještě teplý koláč směsí posypeme.