Postup přípravy receptu Ostružinový koláč s jablky:
Příprava těsta:
Smícháme máslo s medem, slabě zahřejeme, až se máslo rozpustí. Přidáme vejce, kyselou smetanu a ušleháme do pěny. Vzniklé křehké těsto vytvarujeme do koule a asi 1 hodinu necháme v chladničce odpočinout. Mezitím si připravíme náplň a zdobení.
Náplň:
Přesátou mouku smícháme s cukrem, mandlemi, máslem a pšeničnými klíčky. Bílek ušleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do náplně.
Zdobení:
Ostružiny opereme, dobře přebereme, případně odstraníme zbytky stopek. Jablka oloupáme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Čtvrtky očištěných jablek nakrájíme na menší plátky. Připravená jablka dáme do nádoby, případně do hlubší pánve, zalijeme vodou, aby byla zakryta, a asi 5 minut podusíme. Přidáme do vody pár kapek citronové šťávy, aby jablka nezhnědla.
Vlastní výroba koláče:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Asi 2/3 odpočinutého těsta vyválíme na placku velikosti dortové formy (24 cm), kterou jsme dobře vymazali tukem. Vyválenou placku vložíme do formy. Zbylé těsto rovněž rozválíme a vložíme do formy jako okraj budoucího koláče. V troubě při 200 stupních pečeme asi 15 minut. Formu s koláčovým korpusem pak vyjmeme z trouby a rozetřeme na něj připravenou náplň. Dáme znovu do trouby a pečeme dalších 15-20 minut. Upečený koláč vytáhneme z trouby, uvolníme opatrně okraj dortové formy a necháme koláč zchladnout. Ostružiny uložíme doprostřed koláčového korpusu, jablkové dílky rozdělíme po okraji kolem dokola. Dle přání a vkusu můžeme dát ještě navrch pár jednotlivých ostružin. Dortovou polevu v prášku rozmícháme hladce s troškou vína. Zbylé víno s medem zahřejeme, vmícháme do něj hladce rozmíchanou polevu a necháme jednou přejít varem. Horkou polevou přelijeme - začínáme od středu - připravený koláč. Podle přání můžeme ještě přizdobit marcipánovými růžičkami.