Použité suroviny receptu Okurkový salát s kyselou smetanou:
2 lžíce citrónové šťávy
| 2 lžíce kyselé smetany
| 4 větší listy hlávkového salátu
| 400 g salátových okurek
| 1 lžíce nadrobno nasekané čerstvé zelené petrželové natě
| 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého kopru
| 1 mladá cibulka
| dle chuti: sůl a mletý černý pepř
| dle chuti: cukr anebo umělé sladidlo
| 4 lžíce olivového oleje
Postup přípravy receptu Okurkový salát s kyselou smetanou:
Salátové okurky omyjeme, očistíme a nastrouháme na plátky. Vložíme do mísy k přípravě salátu a přidáme lžíci nadrobno nasekané čerstvé zelené petrželové natě a lžíci nadrobno nasekaného čerstvého kopru. Důkladně promícháme. Připravíme si nálev z olivového oleje, citrónové šťávy, kyselé smetany, nadrobno nasekané mladé cibulky, mletého černého pepře, cukru anebo umělého sladidla. Okurky nastrouhané na plátky zalijeme připraveným nálevem a zlehka promícháme. Vložíme do chladničky a necháme alespoň 1 hodinu odležet. Servírujeme v salátových miskách, jejichž dno jsem napřed pokryli listy hlávkového salátu.