Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a ryb

28. 07. 2009 | Škola vaření

Egyptská kuchyně se skládá z pokrmů typických pro celou středomořskou oblast. Tvoří ji široká škála předkrmů a množství míchaných a různě dochucovaných zeleninových salátů připravovaných většinou z listové zeleniny, rajčat, brambor, vajec, fazolí a jogurtu. I přesto, že se jedná o chody většinou bezmasé, jsou velmi vydatné. Egypťané se stravují chutně a zároveň zdravě. Podstatnou část každodenního jídelníčku tvoří zelenina, bez salátu z čerstvé zeleniny se neobejde žádné z egyptských jídel.

Zelenina na tisíc a jeden způsob

Egypťané mají velmi rádi rajčata a připravují je na mnoho různých způsobů. Nejtradičnější a všudypřítomný salát se připravuje z nakrájených rajčat, koriandru, máty, malé pálivé zelené papričky a cibule zalité česnekovým olejem. Tento salát výtečně podporuje trávení a osvěžuje v letních horkých teplotách.

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a rybDalší zeleninou, která se v egyptské kuchyni používá velmi často, jsou luštěniny, především cizrna a fava fazole. Podávají se dušené nebo rozemleté spolu s velkým množstvím česneku a tvoří základ pro pomazánku ze semínek sezamu - TaHína a cizrnovou pomazánku - hummus.

Lilek se přidává do egyptské musaky spolu s jemným, měkkým sýrem, a rozmačkaný je hlavní přísadou do Bába Ghannúg (Baba Ghanoush). Jedlý ibišek, zelí, květák a brambory se kombinují převážně s dušenými rajčaty a česnekem.

Bába Ghannúg je pasta připravená z pečeného či grilovaného lilku a pasty TaHína, do které se v závislosti na sezóně přidává ještě česnek, citrónová šťáva, mletý kmín, sůl, máta a petržel. Je zvykem tuto pastu při servírování zakápnout olivovým olejem. Pasta se konzumuje samotná s pita chlebem, nebo slouží jako příloha k ostatním jídlům.  

Pokrmy z masa a ryb

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a rybMaso se většinou upravuje pečením či grilováním (ať už se jedná o maso v celku či mleté). Nejčastěji se používá maso jehněčí a kuřecí. Na pobřeží Rudého moře a v Alexandrii se jako v ráji ocitnou všichni milovníci ryb, rybích pochoutek a dalších plodů moře, které jsou zejména v této oblasti velmi oblíbeným doplňkem jídelníčku.

Velmi populární jsou v Egyptě špízy, takzvané kebaby, které se servírují buď na jehle či bez ní, ale vždy s tradičními přílohami - s míchaným zeleninovým salátem, pomazánkou TaHína a chlebem pita. Jedná se o kousky jehněčího ochucené cibulí, majoránkou a citrónovou šťávou pečené na otevřeném ohništi.

Tradiční egyptská kufta se vyrábí z mletého jehněčího ochuceného různým kořením a cibulí. Směs je navinuta na jehlu v podobě dlouhých válečků a opéká se stejně jako kebab.

Vyzkoušejte některé z tradičních receptů egyptské kuchyně!

Egyptská kuchyně - Baba Ghanoush

Egyptská kuchyně - Bylinkový hummus s omáčkou TaHína

Egyptská kuchyně - Salát z kuskusu

Čtěte také:

Egypt pro zamilované - vydejte se na romantickou cestu

Egyptská kuchyně - Pohled do historie

Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a speciality

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (1. díl)

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (2. díl)

Cestujeme po Egyptě – Alexandrie a Horní Egypt

Zdroj: Egypt travel

Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to dobrá kuchyna
Obrázek uživatelky
profil
a až tak velké horko ti tam nepřijde, byli jsme hlavně ve stínu, ve vodě a když pofukoval větřík, tak mi chvilkama bylo i chladno. Horší to bylo přímo v poušti, kde se prášilo (já alergik na prach a astmatik) a neměli jsme s sebou vodu, protože nám slíbili, že ji na výletě dostaneme (ovšem neřekli,že až po 2 hodinách v poušti), tak tam bylo teda vedro. A to si tam nějaké krasotinky vyšli v pidi topíku, mini šortkách a žabkách Smajlík pak byly rudé jak rak a nám bylo fajn ve volném triku, legínách, botaskách a šátku kolem hlavy a obličeje. Ale bylo to tam bezva. Teď je mi tady po příjezdu zimaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a kuchyně je tam fakt jiná a zajímavá. Vůbec tam neznají flákotu masa vcelku, jak my tady. Měli jsme hlavně jehněčí a skopové, zejména mleté maso v ruličkách dělan na ohni (kufta) a k tomu těstoviny se zeleninou, hodně ryb, kalamary, kraby, grilované holuby, sem tam kuře, spousta zeleniny, dobré zákusky, ovoce a po večeři kávička. Ale co mi nechutnalo a asi neumí moc udělat, jsou brambory :-D ale zase rýže byla každý den na jiný způsob.
Obrázek uživatelky
profil
Egyptská kuchyně je výborná,nejvíc mi ale chutnalo na lodi,čerstvě upravené ryby a typická egyptská kuchyně nezapomenutelný kulinářský zážitekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles