Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a speciality

4. 08. 2009 | Škola vaření

Národním egyptským jídlem je Fúl - vařené hnědé boby, částečně či úplně rozemleté na kaši, zakapané citrónem s přídavkem olivového oleje a občas i česneku. Fúl může mít mnoho variant přidáním zeleniny, uzeniny či zapečením do chlebové placky. Tvoří také základ pro další jídla, jako je Fúl Midammis (fúl vařený s olejem, pepřem a vejcem), nebo Fúl Tíhna (fúl s TaHínou).

Dalšími typickými egyptskými pokrmy jsou Támija, v arabském světě známá jako falafel, což jsou krokety z fazolového pyré s petrželí, cibulí a česnekem, servírované obvykle jako náplň v pita chlebu, nebo Košarí (směs těstovin, rýže a čočky s pikantní omáčkou a smaženou cibulkou).

Královnou egyptské kuchyně je maHší - plněné zelné nebo vinné listy, papriky, lilky nebo cukety, které se většinou plní rýží, bylinami a někdy i mletým masem.

Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a specialityPita chléb

Pita je typický arabský chléb v Egyptě nazývaný Aish, což znamená život. Jedná se o nekynuté placky z bílé nebo celozrnné mouky, někdy ochucené kořením, které jsou vynikající pochoutkou, pokud máme to štěstí a můžeme je konzumovat ještě teplé, čerstvě vytažené z pece. Díky pita chlebu a různým pomazánkám, jako je TaHína, hummus nebo Bába Ghannúg, je jakékoliv egyptské jídlo velmi chutné.

Rýžové variace

Další přísadou, kterou najdeme snad v každém egyptském jídle, je rýže. Je to stálice egyptské kuchyně a podává se jako příloha i hlavní jídlo. Připravuje se většinou vařením v silném hovězím nebo drůbežím vývaru. Někdy se rýže míchá s kořením či ořechy, ale výjimkou nejsou ani směsi s těstovinami, čočkou, zeleninou, nebo malými kousky masa.

Tajemství vyvážené chuti

Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a specialityMluvíme-li o orientální kuchyni, nesmíme opomenout koření. Egyptské trhy, takzvané bazary, nabízí nepřeberné množství různobarevného koření - od žlutého šafránu, okrového kari až po tmavomodré sypké indigové barvivo. Egyptská kuchyně kombinuje maximální množství sušeného i čerstvého koření. Mezi nejoblíbenější patří kmín, který je však aromatičtější a odlišný od evropského svým vzhledem i chutí, dále černý pepř, chilli, kurkuma, koriandr, šafrán, hřebíček, zázvor, sezam, z bylinek je to petrželka, máta a kopr.

Egyptské jídlo je většinou kořeněné, ne však pálivé. Díky umění kombinovat exotické koření a čerstvé bylinky se stávají i ty nejjednodušší pokrmy skutečným kulinářským požitkem.

Specialita egyptského šéfkuchaře: Pečení holubi

Pečení holubi jsou v Egyptě velmi populární pochoutkou a vyhlášenou delikatesou. Stejně jako všechny druhy malých lovných ptáků, je i tento chuťově velmi bohatý a zároveň také velmi náročný na přípravu. Před samotným pečením na grilu jsou holubi naplněni velmi kořeněnou rýží, která má za úkol ještě více podpořit jejich vynikající chuť.

Vyzkoušejte některé z tradičních receptů egyptské kuchyně!

Egyptská kuchyně - Falafel - Ta'Miya (hlavní chod)
Egyptská kuchyně - Kapustové listy plněné rýží (Mahshy)

Egyptská fatta

Čtěte také:

Egypt pro zamilované - vydejte se na romantickou cestu

Egyptská kuchyně - Pohled do historie

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a ryb

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (1. díl)

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (2. díl)

Cestujeme po Egyptě – Alexandrie a Horní Egypt

Zdroj: Egypt travel

Foto: Bertrand Gardel  Hemis.fr
Arnaud Chicurel  Hemis.fr

Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pamatuji si, otec choval holuby a jednou za čas byly k obědu "holoubátka, pěkně v toubě do zlatově pečená, nádivkou s mandličkama plněná...uuuhm, a ta vůůůně
patří už to jen vzpomínkám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles