Postup přípravy receptu Žemlovka se smetanou a rozinkami:
Veku nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme ji na 3 stejné části. V horké vodě pořádně omyjeme citron a kůru z něj nastrouháme.
Zapékací misku pořádně vymažeme máslem. Na dno vymazané nádoby rozložíme první třetinu veky. Zakápneme je troškou rozhřátého másla a posypeme polovinou rozinek a polovinou citronové kůry.
Přikryjeme je druhou třetinou plátků veky. Opět zakápneme máslem a posypeme zbytkem rozinek a citronové kůry.
Vše zakryjeme poslední částí veky. Ve smetaně rozšleháme vejce a touto směsí zalijeme veku v nádobě. Posypeme cukrem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pokapeme zbytkem másla.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 225° C a po 10 minutách teplotu snížíme na 200° C.
Žemlovku sypeme moučkouvým a skořicovým cukrem.