Postup přípravy receptu Větrníky s hroznovým vínem :
V misce promícháme hladkou mouku se solamylem. Vodu vlijeme do kastrolu, přidáme máslo a vše přivedeme k varu, odstavíme ze zdroje tepla a ihned vmícháme mouku se solamylem. Vznikne hutný, kompaktní bochánek těsta. Kastrolek vrátíme na zdroj tepla, zahřejeme a asi jednu minutu za stálého a intenzivního míchání tzv. odpalujeme. Poté těsto vyklopíme do misky a necháme trochu vychladnout. Postupně k němu vešleháváme jedno vejce za druhým a nakonec přidáme a zapracujeme prášek do pečiva.
Plech na pečení vyložíme papírem na pečení, který potřeme lehce tukem. Troubu si rozehřejeme na 200 až 220 stupňů C. Těsto vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou koncovkou a na plechu vytvoříme asi 14 kopečků. Vložíme do rozpálené trouby a prvních 15 minut pečení troubu neotevíráme, aby se těsto nesrazilo. Celková doba pečení je asi 25 až 30 minut. Po vyjmutí z trouby (a částečném zchladnutí) rozkrojíme větrníky podélně velmi ostrým nožem a necháme vychladnout.
Zatím se věnujeme přípravě náplně. Omyté hroznové víno samozřejmě necháme okapat, každou kuličko rozkrojíme na polovinu a odstraníme pecičky. Smetanu ušleháme se ztužovačem a rozdělíme na dva díly. Do jednoho vmícháme vaječný koňak. Na spodní část zchladlých korpusů na větrníky nastříkáme šlehačku s koňakem, ozdobíme hroznovým vínem, doplníme bílou šlehačkou a přiklopíme vrchní část větrníku. Před podáváním necháme vychladit.