Vložil: | XpajaY850 |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Čokoládový koláč se sušenými švestkami:
250 g rozpůlených sušených švestek bez pecek, namočených na půl hodiny do koňaku nebo rumu
| 20 g kakaa holandského typu
| 100 g čokolády na vaření, nejlépe se 70% obsahem kakaové hmoty, nalámané na kousky
| 50 g másla + ještě trochu na vymazání formy
| 170 g krupicového cukru
| 4 bílky z velkých vajec
| 80 g hladké mouky
| 1 lžičku mleté skořice
| šlehačku nebo zakysanou smetanu na ozdobu
Postup přípravy receptu Čokoládový koláč se sušenými švestkami:
1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Otevírací formu o průměru 23cm vymastěte nebo vyložte pečicím papírem. Kakao, kousky čokolády, máslo a 140g cukru dejte do kastrůlku, přidejte 100 ml horké vody a pomalu zahřívejte, až se směs začne spojovat a bude hladká. Nechte ji trochu vychladnout.
2. Bílky ušlehejte do polotuha (když vyndáte metly, špičky sněhu se budou lehce ohýbat dolů) a po částech do nich zašlehejte zbylý cukr. Navrch prosijte mouku a skořici a kovovou lžící je opatrně vetřete do sněhu. Přidejte čokoládovou směs a také ji opatrně zatřete, až je všechno stejnoměrně promíchané.
3. Těsto vlijte do formy a navrch posázejte švestky; během pečení se do těsta zaboří. Pokud vám zbylo trochu alkoholu, v němž se namáčely švestky, pokapejte jím povrch těsta. Vložte do trouby a pečte tak půl hodiny, až koláč hezky ztuhne. Podávejte s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany
Fotky receptu Čokoládový koláč se sušenými švestkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!