Postup přípravy receptu Francouzský koláč:
Mouku, máslo, vejce, sůl a cukr zpracujeme v hladké těsto. Dáme do lednice odpočinout na 2 hodiny. Kulatý plech na koláč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto na plech do tenoučka roztáhneme a u krajů opatrně zvedneme.
Neoloupaná jablka rozpůlíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Těsto propícháme vidličkou a poklademe ho plátky jablek tak, aby byl každý plátek slupkou nahoru. Jakmile je plech plný, jablka zalijeme meruňkovou marmeládou, kterou jsme rozmíchali s lžící vody a pár kapkami rumu. Koláč můžeme ještě posypat moučkovým cukrem a dáme ho péct do středně rozehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, dokud není slupka na jablíčkách hnědá a marmeláda s cukrem nezkaramelizovala.
Náš tip: Koláč můžeme podávat ozdobený šlehačnou.