4 ks vejce
| 75 g hladké mouky
| 125 g cukru moučka
| 3-4 lžíce horké vody
| 50 g bramborového škrobu
| 20 g kakaa
| 50 g rozpuštěného vychladlého másla
| 1 rovná lžička prášku do pečiva
| Náplň:
| 400 g čokolády na vaření
| 6 lžic vody
| 3 lžíce cukru
| 250 ml smetany
| 75 g másla
| 6 lžic pomerančového likéru
Postup přípravy receptu Lanýžová roláda :
Vejce a horkou vodu ušleháme elektrickým šlehačem do pěny, smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a ještě šleháme asi 2 minuty. Mouku promícháme se lžičkou prášku do pečiva a s kakaem a postupně sypeme na vaječný krém a zašleháváme při nejnižší rychlosti. Těsto rozetřeme do výše asi 1 cm na plech vyložený papírem na pečení a dáme péci do trouby předehřáté na 200 – 225 stupňů C. Pečeme asi 10 – 15 minut. Ještě teplý plát za pomoci papíru na pečení svineme a necháme zchladnout.
Příprava náplně:
Čokoládu rozlámeme na malé kousky (můžeme také nastrouhat na hrubém struhadle nebo nakrájet). Smetanu nalijeme do kastrolku, přivedeme do varu a odstavíme ze zdroje tepla. Přidáme čokoládu a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká lesklá hmota. Za stálého míchání necháme vychladnout. Přivedeme do varu cukr s vodou a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout. Do této cukrové vody vmícháme pomerančový likér. Roládu rozvineme a pokapeme ji tekutinou s likérem. Čokoládový krém našleháme tak, aby byl světlý a nadýchaný, jemně jej potom utřeme s měkkým máslem a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Dvěma třetinami krému potom potřeme piškot, zavineme ho a zbytkem krému potřeme povrch rolády.
Fotky receptu Lanýžová roláda :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!