Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Limetkový krém s kompotem z černého rybízu

fotka Limetkový krém s kompotem z černého rybízu
Vložil:
Porcí:10
Doba přípravy: 60 min
Hodnocení:  +++++-____
Počet hodnocení: 16

Použité suroviny receptu Limetkový krém s kompotem z černého rybízu:

NA KOMPOT  | 450 g čerstvého černého rybízu  | 80 g cukru moučky  | 3 lžíce černorybízového džusu nebo jiné tmavé ovocné šťávy  |  šťávu a jemně nastrouhanou kůru z jedné limetky  | 2 plátky želatiny  | NA LIMETKOVÝ KRÉM  | 4 plátky želatiny  | 5 žloutků z velkých vajec  | 200 g moučkového cukru  | 450 ml plnotučného mléka  |  jemně nastrouhanou kůru ze 4 limetek  | 200 ml čerstvé limetkové šťávy  | hodně kostek ledu  | 400 ml smetany ke šlehání  | NA OZDOBU  | 200 g bílé čokolády

Postup přípravy receptu Limetkový krém s kompotem z černého rybízu:

1. Nejprve si připravte kompot. Ovoce zbavte stopek a opláchněte. Bobule vložte do nerezové, keramické nebo skleněné mísy a jen velmi zlehka pomačkejte šťouchadlem na brambory či vidličkou. Přidejte cukr, ovocnou šťávu a šťávu a kůru z limetky a promíchejte. Před chlazením nechte hodinu stát a poté vložte aspoň na dvě hodiny do chladničky. Ovoce zatím pustí šťávu.
2. Začněte s pěnou. Do misky se studenou vodou položte čtyři plátky želatiny tak, aby byly úplně ponořené. Pokud jsou moc dlouhé, nalámejte je na dva nebo tři kratší kusy. Nechte asi pět minut měknout. Mezitím ve velké míse metlou nebo ponorným mixérem šlehejte žloutky s cukrem, dokud se cukr nerozpustí a směs není hladká a krémovitá. V menším hrnci uveďte do varu mléko.
3. Mléko přilijte do žloutkové směsi. Dobře promíchejte. Pak hrnec od mléka opláchněte a přelijte do něj všechnu hmotu. Na nízkém plameni ji ohřívejte asi tři minuty, dokud nezhoustne (neměla by stékat ze lžíce). Pozor! Krém se nesmí začít vařit, protože by se srazil a utvořil žmolky. Hustou směs sejměte z plamene, přidejte změklou, vymačkanou želatinu a míchejte do rozpuštění.
4. Krém přelijte přes sítko nebo cedník z hrnce do velké mísy. Přimíchejte limetkovou šťávu a kůru. Mísu pak vložte do druhé mísy, naplněné vodou s kostkami ledu, a počkejte, dokud krém nezačne houstnout (trvá to třicet až čtyřicet minut, ale záleží na teplotě v kuchyni). Krém má tendenci houstnout díky ledovým kostkám rychleji, takže jím občas zamíchejte, aby tuhl rovnoměrně.
5. Mezitím namočte dva plátky želatiny ve vodě stejně jako v kroku 2. Šťávu vymačkanou z ovoce přelijte s pomocí cedníku do nerezového hrnce. Z nabobtnalé želatiny vymačkejte vodu a vložte ji do hrnce s ovocnou šťávou. Na velmi nízkém plameni a za stálého míchání ovocnou šťávu ohřívejte, dokud se želatina nerozpustí (ani teď se nesmí vařit). Teplou šťávu pak přimíchejte zpátky do kompotu a dejte chladit do lednice.
6. Jakmile začne krém tuhnout, našlehejte v další míse ze smetany hustou šlehačku (když vyjmete metlu, špičky hmoty by se neměly ohýbat zpět). Vyndejte mísu s krémem z ledové lázně a okamžitě přimíchejte šlehačku tak, aby vznikla pěna. Pak misku vraťte zpátky ,k ledu‘. Po třiceti až čtyřiceti minutách by měla tuhnout pěna i kompot.
7. Krémem a ovocem naplňte servírovací mísu. Nezapomeňte dát pár lžic kompotu i s ovocem stranou na závěrečné dozdobení. Třetinu pěny přemístěte na dno dvoulitrové skleněné mísy. Z poloviny kompotu pak vytvořte druhou vrstvu. Pokud se kompot trochu spojí s pěnou, nic se neděje, naopak – vytvoří to moc hezký zvlněný efekt. Vrstvy krému a ovoce ještě jednou zopakujte.
8. Poslední vrstvu pěny ozdobte kolem okrajů zbylým kompotem s celým rybízem. Mísu opatrně přikryjte potravinovou fólií a chlaďte v lednici aspoň čtyři hodiny, ale nejlépe přes noc. Vyrobte čokoládové hoblinky, vychlaďte je v jediné vrstvě na příhodném tácku a poté až do použití uchovejte v lednici v neprodyšné krabičce (vydrží tak až týden). Dávejte pozor, aby se zbytečně nepolámaly. Při podávání je jednoduše navršte na sebe.


Fotky receptu Limetkový krém s kompotem z černého rybízu:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Limetkový krém s kompotem z černého
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !