1 kg (část se dá nahradit hladkou)
| 4 vajíčka
| 220 g tuku (Hera neb Omega)
| 220 g cukru krupice
| necelých 1/2 l vlažného mléka
| 1 lžíce rumu
| 1 kostka kvasnic
| z jednoho citrónu kůra (vhodné použít i šťávu z něho)
| špetka soli
| rozinky
| mandle
| oříšky apod.
Postup přípravy receptu Mazanec nebo vánočka:
Uděláme tradiční kvásek. Cukr, žloutky, tuk utřeme do pěny a postupně se přidává mléko, mouka a naposledy kvásek. Trochu osolíme. Důkladně promícháme hmotu, do které jsme přidali rozinky. Vše se dělá jako na české buchty, také to necháme pod utěrkou kynout.
TOTO MNOŽSTVÍ JE NA 2 KS VÁNOČEK NEBO MAZANCŮ.
Po vykynutí děláme vánočky nebo bochánky a necháme je asi 1 hod. odpočinout. Potřeme je bílky a sypeme mandlemi (oříšky). Péci dáme do vyhřáté trouby (170-180 °C) a po 15 min. stáhneme na 145 °C a ještě pečeme asi 1 hodinu.
Pletení vánoček je předváděno v různých receptech. Začíná se 4 hady potom 3 a 2 a může být nahoře i 1. Jak kdo chce.