1/4 l mléko nebo voda
| 100 g máslo nebo Hera
| 200 g hladká mouka
| 6 ks vejce
| špetka soli
Postup přípravy receptu Těsto na větrníky :
Mléko nebo vodu vlijeme do kastrůlku s máslem a přisolíme. Směs vaříme, až se máslo rozpustí, Za stálého varu přisypeme najednou všechnu mouku a hned mícháme až těsto zhoustne a přestane se lepit. Těsto sejmeme z ohně a za častého míchání necháme mírně zchladit. Do teplého těsta vmícháme vejce. Hladké těsto vložíme do sáčku s trubičkou a na pomaštěný plech tvoříme kulaté tvary. Pečeme prudce v předehřáté troubě, až větrníky nabudou. Pak teplotu snížíme. Nejméně 15 minut troubu neotvíráme. Asi po půl hodině jsou větrníky upečeny. Dále postupujeme dle konkrétního receptu.