Postup přípravy receptu Žmolenkový borůvkový koláč:
Z droždí, lžičky cukru a 50 ml vlažného mléka připravíme kvásek.
Změklou Heru utřeme s cukrem (60g moučky) a jedním vejcem.
Přidáme 300 g hladké mouky, sůl, kvásek a zyblé vlažné mléko.
Těsto necháme vykynout, pak ho rozválíme a vyložíme jím kulatou formu na pečení a necháme vykynout. Celou plochu těsta potřeme tvarohovou náplní, kterou připravíme smícháním tvarohu s vejcem a vanilkovým cukrem a 150g moučkovým cukrem.
Na ni posypeme borůvky, posypeme žmolenkou a dáme péct. Žmolenka: Všechny suroviny (50g Hery,80g polohrubé mouky,60g cukru krupice a 1ks vanilkového cukru) zpracujeme rukama až získáme posypku drobivé konzistence.