Postup přípravy receptu Tažený závin s makovou náplní :
Na vál prošijeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Ve 120 ml teplé vody rozkvedláme 1 vejce, přidáme rozehřátý tuk, ocet, špetku soli a vše zvolna lijeme do mouky. Těsto zpracováváme důkladně vařečkou, až je lesklé a hladké. Pak je necháme na pomoučeném vale pod ohřátým kastrolem asi hodinu odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň: Mák umeleme, v hrnku promísíme s cukrem i vanilkovým cukrem a mlékem a povaříme. Pak do něj vmícháme máslo, skořici, nastrouhanou citrónovou kůru a necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na dva díly. Na vál si připravíme velkou utěrku a lehčeji pomoučíme. Jeden díl rozválíme na větší placku, kterou dáme na utěrku a začneme ji prsty zespoda opatrně vytahovat od středu k okrajům, až je skoro průsvitná. Pak třetinu placky potřeme 3 lžícemi meruňkové marmelády, na okraj naskládáme 50 g sušených meruněk a na zbytek rozetřeme polovinu vychladlého máku.
Závin svineme pomocí utěrky a dáme jej na vymazaný plech. Stejně postupujeme u druhého dílu těsta. Povrch závinů potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby. Po 7 minutách teplotu zmírníme a pečeme 20 minut dorůžova. Pocukrujeme.