Použité suroviny receptu Domácí kečup bez sterilizace:
4 kg rajčat
| 24 dkg cukru (možno o 10 dkg víc)
| 4 rovné lžičky soli
| 1-2 větší cibule
| dle chuti zázvor
| 2 špetky skořice
| 8 hřebíčků
| 8 kuliček celého pepře
| 2 bobkové listy
| 2 rovné polévkové lžíce sladké papriky
| 4 dcl octa
Postup přípravy receptu Domácí kečup bez sterilizace:
Rajčata s cukrem a solí nechame asi půl hodiny odležet, potom přidáme nakrájenou cibuli. Takto připravenou směs vaříme hodinu na mírném ohni (musí vařit), poté směs rozmixujeme a dále vaříme 1,5 hodiny. Asi 3/4 hodiny až hodinu před koncem přidáme koření a ocet. Po dovaření koření vyjmeme a dále vaříme do zhoustnutí. Ihned plníme do předehřátých sklenic, uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzůru a necháme chladnout. Ještě před vychadnutím sklenici otočíme zpět. Aby se víčko dobře chytlo je potřeba, aby sklinice byla u okraje čistá - okraj a hranu sklenice utřeme papírovou utěrkou.