Postup přípravy receptu Kořeněné meruňky:
Meruňky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Louskáčkem na ořechy rozlouskneme šest pecek a jadérka přidáme do skleniček k rozpůleným meruňkám.
Vinný ocet smícháme s vodou, cukrem, solí, bobkovým listem, skořicí, koriandrem, hřebíčkem a novým kořením a vše přivedeme k varu. Necháme vařit tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí.
Hrnec stáhneme z ohně, vmícháme cukr na zavařování - postupujeme podle návodu na sáčku - a tento sladkokyselý nálev nalijeme až po okraj do skleniček naplněných rozpůlenými meruňkami a uzavřeme víčkem (Twist-off). Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme asi 5 minut stát na víčku.
Tip:
Díky jadérkům z meruněk získají meruňky mandlové aroma. Takto zavařené meruňky mají trvanlivost asi půl roku. Výborně se hodí ke zvěřině a k pokrmům z drůbeže.