Použité suroviny receptu Krušnohorská čočka na kyselo:
500 g čočky
| dle chuti: sůl a pepř
| 1 cibule
| 150 ml vody
| 3 lžíce oleje
| 2 lžíce hladké mouky
| 3 lžíce octa
Postup přípravy receptu Krušnohorská čočka na kyselo:
Čočku přebereme a důkladně propláchneme. Pak ji vsypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Vodu osolíme a čočku na mírném ohni pod poklicí vaříme do změknutí. Po uvaření čočku scedíme a vývar zachytíme do jiného hrnce. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a na něm dorůžova osmažíme nakrájenou cibuli. Tu pak poprášíme hl. moukou a za stálého míchání orestujeme a poté zalijeme zachyceným vývarem z čočky a důkladně prošleháme. Do omáčky vmícháme ocet a směs povaříme. Potom vmícháme čočku a dochutíme solí a pepřem.