350 g rýže na sushi (nišiki)
| 500 ml voda
| 4 lžíce rýžový ocet
| 2 lžičky cukr
| 2 lžičky sůl
| 150 g surimi tyčinky
| 150 g čerstvý losos
| 1 ks salátová okurka
| 4 plátky řasa nori
| 4 lžičky pasta wasabi
Postup přípravy receptu Japonské sushi:
Rýži nasypeme do cedníku a důkladně vypereme pod tekoucí studenou vodou. Proplachujeme tak dlouho, dokud nebude voda čirá. Nasypeme ji do kastrolu a zalijeme vodou. Uvedeme do varu a dvě minuty povaříme. Pak hrnec odstavíme z ohně a rýži necháme dojít asi 10 minut pod pokličkou.
Rýžový ocet zahřejeme s cukrem a solí. Přilijeme ho k uvařené rýži a dobře tyčinkami promícháme. Ochucenou rýži necháme vychladnout.
Filety z lososa opláchneme ve studené vodě a nakrájíme na 1/2 cm silné nudličky. Okurku důkladně omyjeme, lžičkou vydlabeme semínka a nakrájíme na stejně silné nudličky jako lososa. Na stejně velké kousky nakrájíme i surimi tyčinky.
Plátky mořské řasy nori rozřízneme na polovinu nebo rozstřihneme nůžkami. Rozložíme je na utěrku nebo podložku a na každý plátek rozprostřeme rýži. Potřeme ji pastou wasabi a poklademe nudličkami okurek, surimi tyčinek a lososa. Pomocí bambusové podložky (dají se koupit v obchodech s čínským nebo orientálním zbožím) či utěrky je srolujeme a lehce stiskneme. Každou roládku nakrájíme na 6-8 stejně velkých kousků.
Sushi podáváme se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a křenovou pastou wasabi.
Fotky receptu Japonské sushi:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Vše o sushi a na jednom místě, bary a restaurace, e-shopy, catering, kurzy sushi a nápady a recepty. Informace o sushi historii, druhy sushi, články, rady, zajímavosti a vše ostatní o čem možná ani nevíte. Prostě sushi (suši) a vše okolo...