150 g proprané rýže arborio
| 75 g sýra mozzarella
| 4 dl horkého zeleninového nebo kuřecího vývaru
| 1 dcl suchého bílého vína
| 2 lžičky olivového oleje
| 1 lžička sušeného oregana
| 1 jemně pokrájená středně velká cibule
| 1 nasekaný stroužek česneku
| 1/2 na kostičky pokrájené červené papriky
| trochu olej na smažení
| trochu čerstvé snítky bazalky na ozdobení
Postup přípravy receptu Smažené rizotové koule:
V pánvi na smažení rozehřejte olej a 3-4 minuty smažte cibuli a česnek. Přidejte papriku, rýži arborio a oregano. Za neustálého míchání smažte 2-3 minuty, aby se rýže pokryla olejem. Smíchejte vývar s vínem a postupně směs přidávejte do pánve. Vždy počkejte s novou dávkou, než se předchozí vsákne. Jakmile se všechna tekutina vstřebá a rýže je měkká, což by mělo trvat dohromady asi 15 minut, sejměte pánev z plamene a nechte směs trochu vychladnout. Sýr rozkrájejte na 12 dílů. Vezměte vždy jednu lžíci rizota a kolem každého kusu sýra z něj vytvarujte kouli, takže budete mít nakonec 12 koulí. Rozpalte olej na pánvi a koule postupně po třech opékejte ze všech stran do zlatova. Vyjímejte koule děrovanou lžící a pokládejte je na papírové ubrousky. Podávejte je horké, ozdobené čerstvými snítkami bazalky.
Fotky receptu Smažené rizotové koule:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!