Postup přípravy receptu Špenátové listy zapečené s bílým chlebem:
Špenátové listy umyjeme a osušíme. Z bílého chleba okrájíme kůrku a plátky nakrájíme na 1 cm velké kousky. Polovinu česneku nasekáme na velmi drobno a druhou polovinu prolisujeme.
Rozklepneme 2 vejce a oddělíme bílky od žloutků. Bílky odložíme a ke žloutkům přidáme 2 lžičky horké vody a vyšleháme do krémova, postupně zašleháváme 2 lžíce olivového oleje. Přidáme prolisovaný česnek a lehce osolíme. Vznikne nám česneková majonéza.
Asi čtvrt litru vody se 2 lžičkami soli přivedeme k varu. Vložíme špenátové listy. Vodu po chvíli scedíme. Listy odložíme stranou.
Předehřejeme troubu. Chlebové kopusky s nasekaným česnekem opečeme dozlatova ve zbývajícím olivovém oleji. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny citrónu.
Vymažeme zapékací mísu. Naspod rozložíme chlebové kousky a na ně špenátové listy.
Mléko rozkvedláme se 4 vejci, okořeníme solí a pepřem. Promícháme s česnekovou majonézou a citrónovou šťávou a přelijeme přes špenátové listy. Navrch poklademe vločky másla.
V horké troubě pečeme asi 10 minut, až se vaječná hmota srazí a získá zlatožlutou barvu.
Fotky receptu Špenátové listy zapečené s bílým chlebem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!