Použité suroviny receptu Žampiony plněné bylinkovou směsí:
800 g velkých žampionů
| 60 g mleté špaldy
| 125 ml zeleninového vývaru
| 1 balíček plátkového sýra
| 1 jemně sekaná cibule
| 2 lžíce sekané petrželky
| 2 lžíce sekané bazalky
| 2 lžíce sekané máty
| 1 vejce
| sůl
| pepř
| 200 g zakysané smetany
| 1 lžička hořčice
| 50 ml bílého vína
Postup přípravy receptu Žampiony plněné bylinkovou směsí:
1. Z očištěných žampionú odkrojíme dříky a jemně je nasekáme. Na suché pánvi opražíme šrot ze špaldy. Podlijeme zeleninovým vývarem a 10 min. vaříme na velmi mírném ohni.
2. Z plátků sýra vypichujeme kolečka podle počtu žampionů. Odkrojky jemně nasekáme a smícháme se špaldou, sekanými bylinkami, vejcem, cibulí a sekanými dříky. Osolíme a opepříme.
3. Hmotou naplníme žampionové klobouky a zakryjeme je plátky sýra.
4. Plněné žampiony poskládáme vedle sebe do nákypové formy. Smetanu utřeme s hořčicí a vínem. Osolíme a opepříme. Omáčku nalijeme do formy. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 15 min. v troubě předehřáté na 200 °C.