Postup přípravy receptu Dobrý a výživný žitný chléb:
POZOR!!! TYTO INGREDIENCE JSOU POUZE NA JEDEN BOCHNÍK VELICE DOBRÉHO CHLEBA
Z 1 bochníku nakrájíme až 40 tenkých krajíců. 1 krajíc má asi 380 kJ = 90 cal
Chlebový kvásek si den předem objednáme u pekaře, žitný šrot koupíme v prodejně biopotravin.
Chlebový kvásek v misce dobře promícháme s 3/8 l vlažné vody. Žitný šrot s pšeničnou moukou nasypeme do předehřáté mísy. Doprostřed vyhloubíme důlek a nalijeme chlebový kvásek. Postupně s kváskem promícháme polovinu mouky, až získáme tekuté těsto. Mísu přikryjeme a necháme na teplém místě přes noc kynout.
Druhý den přidáme zbytek vlažné vody, sůl a vymísíme i s moukou kolem kvásku těsto. Mísíme, dokud se nezačnou tvořit bubliny. Z těsta vytvarujeme bochník, vložíme ho do dobře nahřáté a moukou poprášené mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 3 hod. kynout.
Plech vyložíme alobalem. Pomoučenýma rukama vytvarujeme z kynutého těsta kulatý, ne příliš vysoký bochník.
Položíme na plech a zase necháme 1 a 1/2 až 2 hod. kynout při pokojové teplotě. Během kynutí bochník 3 až 4x potřeme vlažnou vodou, aby se na něm netvořily trhlinky. Troubu vyhřejeme na 250 stupňů.
Na povrchu vykynutého bochníku uděláme několik zářezů ve tvaru kosočtverce a bochník pečeme 50 až 60 minut na spodní příčce trouby. Asi po 30 minutách snížíme teplotu na 200°C.
Na začátku pečení postavíme na dno trouby misku s vodou. Po 60 minutách troubu vypneme, bochník vyndáme, potřeme studenou vodou a ještě dáme na několik minut do teplé trouby uschnout.
Práce je dost zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. Kvásek si můžete udělat i sami, recept na Labužníku již je.