Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky

fotka Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Vložil:
Porcí:8
Doba přípravy: 70 min
Hodnocení:  +++++++-__
Počet hodnocení: 12

Použité suroviny receptu Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky:

2 kg 2 kg ořezků masa, kostí  | 1 celer  | 2 mrkve  | 1 petržel  | půl květáku  | 250 g másla  | 100 g hladké mouky  | 2 l hovězího vývaru  |  muškátový oříšek, sůl, pepř, zelená petrželka  | na játrové knedlíčky: 300 g kuřecích jater  | 50 g másla  | 3 vejce  | 50 g strouhanky  |  zelená petrželka, muškátový květ, sůl

Postup přípravy receptu Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky:

Masové ořezky a kosti orestujeme na trošce másla, přidáme polovinu nakrájené zeleniny a necháme lehce přismahnout. Zalijeme trochou vývaru, připečenou vrstvu odvaříme a to opakujeme nejméně pětkrát. Poté přidáme zbytek másla, zaprášíme hladkou moukou a chvíli restujeme. Nakonec zalijeme zbylým vývarem, za stálého míchání provaříme a dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Hotovou polévku přecedíme a uvaříme v ní druhou polovinu najemno nakrájené zeleniny. Podáváme s čerstvou petrželkou a játrovými knedlíčky, které si připravíme následujícím způsobem:
Kuřecí játra nameleme na jemno, smícháme s rozpuštěným máslem, vejci, nasekanou petrželkou, špetkou muškátového květu a trochou soli. Zahustíme strouhankou, necháme chvíli odležet a potom rukama namočenýma ve vodě a poté ve strouhance tvarujeme knedlíčky, které vaříme asi 4 minuty pro lepší chuť v silném vývaru.

Rady:
Muškátový oříšek můžete v polévce nahradit muškátovým květem.
Do knedlíčků nepřidávejte příliš mnoho strouhanky, aby nebyly tuhé.
Nebudete-li knedlíčky ihned podávat, skladujte je v misce s vodou, aby neosychaly.

*

Původní znění receptů podle Magdaleny Dobromily Rettigové:
DUŠENÁ POLÍVKA
Rozsekají a pokrájejí se rozličné odřízky od telecího a hovězího masa, telecí kolena, kůřecí krčky, kousky od husích drobečků (kaldoun) i třeba žaloudky a jatýrka z koroptví a bažantů, pro 12 osob, aby to nejméně dvě libry dohromady obnášelo, k tomu se dá jeden velký celer a 2 kořeny petružele i s natí, jedna mrkev, jedna kapusta, jedna cibule, a právě-li karfiol neb špargl, může se též k tomu dáti, malinko se to jen solí popráší, dá se na kuthan asi 4 loty čerstvého másla a půl žejdlíka vody a tyto věci
k tomu, nechá se to pod pokličkou tak dlouho dusit, až to vysmahne, pak se to odkreje, častěji míchá, a když se již máslo pod tím pěnit počíná, dají se k tomu dvě plné lžíce pěkné mouky a ještě asi lot neb půldruhého lotu másla, míchá se tím nyní ustavičně, aby se to nepřipálilo, a když se to jako kůra na kuthan připeče a žloutnout počne, naleje se na to šest žejdlíků dobré hovězí polívky, míchá se zpočátku, aby to na kuthánku přischlé se odlouplo, pak se to pokličkou přikreje a asi půl hodiny vařit nechá, konečně se to skrze sejtko do jiného hrnka procedí, a kdyby to tuze husté bylo, může se ještě trochu hovězí polívky přilejt, okoření se trochu květem a pak buď při večerních společnostech v kávových šálkách se podává, nebo v poledne s rozličnými věcmi použíti se může, které dále poznamenám. Tato polívka bez velké outraty se častěji dělati může, netřeba se na váhu vázat; uťaté koleno od telecí kýty a dost malý přívažek od hovězího masa a trochu zeleniny jest dostatečno pro 6 i 8 osob chutnou polívku docílit; co se jinák všelijak odhodí a časem zmaří, toho šetrná kuchařka vždy užitečně použíje. Protože tato polívka skoro každému více než polívka černá chutná, vynasnažila jsem se s množství změnami ji rozmnožit a mohu ji každé hospodyni schválit.

KNEDLÍČKY DO POLÍVKY Z KUŘECÍCH JATÝREK
Usekej pro 6 osob ze šesti kuřátek jatýrka a též přitom 3 loty hovězího tuku. Když to usekáno, dej to na mísku, vraz do toho tři celé vejce, osol, dej trochu květu, trochu drobně pokrájené zelené petružele a jednu tvrdou strouhanou žemličku. Tyto knedlíčky se buď do dušené polívky, neb do jiné dobré, přižloutlou jíštičkou připražené hovězí polívky zavařit mohou, která se květem a krájenou zelenou petruželí okořeniti musí.



Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:

Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!




Fotky receptu Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky:

Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s játrovými knedlíčky
Fotky vložil: Mangovka,MichelePrg,Ježíšek,Vikitorie,LENČA611,Nandiči 
Hodnocení receptu Kuchařská pohotovost - Dušená polévka s
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !