2 kg rajčat
| Nálev:
| 1 l vody
| 250 ml 8% octa
| 90 g cukru
| 30 g soli
| Koření:
| 2 ks celého pepře
| 1 ks nového koření
| 1 ks bobkového listu
Postup přípravy receptu Nakládání rajčat:
Očištěná rajčata nakrájíme na měsíčky. Sklenice naplníme rajčaty a zalijeme nachystaným lákem. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic). Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na potřebnou teplotu (30 minut - 85 °C). Po uplynutí předepsané doby sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.